Tort cu crema de unt, nuca si vanilie
PrinteazaTort cu crema de unt, nuca si vanilie din: ouă, zahar, cacao, pesmet, nuca, faina, praf de copt, sare, zahăr pudră, păstăi de vanilie, coaja de portocala, unt de calitate, cremă de ciocolată, lapte, cremă de lichior de cafea (opţional), esenţă de vanilie, fulgi de ciocolată albă.
- 8 ouă
- 8 linguri zahăr
- 2 linguri şi 1/2 cacao
- 2 linguri şi 1/2 pesmet
- 4 linguri nucă măcinată
- 3-4 linguri făină
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- 2 linguriţe zahăr pudră cu păstăi de vanilie
- coajă rasă de portocală
Pentru cremă:
- 250 g unt de calitate
- 2 linguri cremă de ciocolată
- 200 g nucă măcinată
- 90 ml lapte
- 120 g zahăr pudră
- 1 lingură rasă de cacao
- 3 linguri cremă de lichior de cafea (opţional)
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
Penfru sirop:
- 1 cană apă
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
Pentru decor:
- 8 jumătăţi miez de nucă
- 3 linguri zahăr
- fulgi de ciocolată albă
Mod de preparare:
Separi ouăle şi mixezi albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi încorporezi zahărul. Adaugi gălbenuşurile şi zahărul pudră cu păstăi de vanilie. într-un bol pui praful de copt, făina, pesmetul, cacaua, nuca măcinată şi le amesteci bine.
Le încorporezi treptat în compoziţia de ouă, împreună cu coaja rasă de portocală şi amesteci cu o paletă de silicon. Ungi o tavă mare de aragaz cu margarină, o tapetezi cu hârtie de copt, torni compoziţia în ea şi nivelezi.
Introduci tava în cuptorul încins, la o temperatură potrivită, pentru 20-25 de minute. Când este gata, scoţi tava din cuptor şi laşi blatul să se răcească. îndepărtezi puţin din margini, apoi tai 3 bucăţi egale de blat, pe lăţime.
Pentru crema, înfierbânţi laptele, îl torni peste nuca măcinată, să o opăreşti şi o laşi să se răcească. Untul de la temperatura camerei îl mixezi spumă împreună cu zahărul pudră.
Adaugi crema de ciocolată, crema de lichior, esenţa de vanilie, apoi nuca răcorită şi mixezi bine. împărţi crema în 3 părţi egale.
Pentru sirop, amesteci toate ingredientele, le pui pe foc până se topeşte zahărul, apoi îl laşi să se răcească. Pe un platou aşezi prima bucată de blat, însiropezi şi ungi cu prima parte din cremă.
Aşezi al doilea blat, însiropezi, ungi iar cu cremă, pui din nou blat, însiropezi şi pui ultimul strat de cremă. Cu o linguriţă faci mici adâncituri.
Caramelizezi 3 linguri de zahăr, înfigi nişte scobitori în jumătăţile de miez de nucă, le treci prin caramel şi le aşezi pe o hârtie de copt, până se întăresc puţin. Cu acestea decorezi tortul, presari şi câţiva fulgi de ciocolată albă, apoi dai tortul la rece.
Tort cu crema de unt, nuca si vanilie
Pofta buna!