Tort cu frisca
PrinteazaO reteta delicioasa de tort cu: oua, zahar pudra, faina, nuca, zahar vanilat, lamaie, cafea, lichior de cafea, coniac, nes, baton de vanilie, unt, frisca, cacao.
- 4 ouă
- 4-5 linguri zahăr pudră
- 3linguri făină
- o lingură nucă măcinată
- un pliculeţ zahăr vanilat
- coaja de la o lămâie
Ingrediente sirop:
- 8 linguri zahăr
- 3-4 linguriţe cafea
- 2-3 linguri lichior de cafea
- o linguriţă coniac
- o linguriţă nes
- un baton de vanilie
Ingrediente cremă:
- 4 gălbenuşuri
- 50 g unt
- 1-2 linguri smântână
- 10 linguri zahăr pudră
- 300 ml frişcă
- o linguriţă cafea solubilă
- 2-3 linguri cacao foarte închisă
Intr-un bol se bat spumă albuşurile, se adaugă zahărul, vanilia, coaja de lămâie, gălbenuşurile iar la sfârşit nuca şi făina. Se tapetează o formă rotundă cu hârtie pentru copt şi se bagă în cuptorul încins.
Intr-un ibric, se pune zahărul şi se caramelizea- ză la foc mic.
După ce s-a caramelizat, se adaugă o căniţă de apă rece şi se lasă să fiarbă până scade la jumătate şi se îngroaşe ca un sirop de dulceaţă, în sirop se pun lichiorul, cafeaua, vanilia, coniacul şi cafeaua solubilă, după care ibricul se acoperă cu un capac şi se mai dă în 2-3 clocote, apoi se lasă să se răcească.
Se amestecă untul până se obţine o cremă foarte fină şi se adaugă zahărul pudră şi gălbenuşurile. Spre sfârşit se pune şi smântână şi se bate cu mixerul. Se bate şi frişca şi se lasă la rece.
După ce s-a răcit blatul, se taie în 3 discuri egale, subţiri şi se însiropează. Pe primul disc se aşază un strat de cremă şi se cerne un strat de cafea solubilă, se aşază discul 2 şi un strat de frişcă.
Se acoperă cu cel de-al 3-lea disc şi se ornează pe deasupra cu un strat de cremă, un strat de frişcă şi cacao şi cafea solubilă cernute. Se lasă 1-2 ore la rece şi se serveşte.
Tort cu frisca
Pofta buna!