Tort cu lamaie
PrinteazaTort cu lamaie din: faina, unt, apa rece, zahar, amidon, zeama de lamaie, coaja de lamaie, galbenusuri, unt, lamai, zahar fin, apa.
- 1 ceasca faina
- 75 g unt
- 2-3 linguri apa foarte rece
- 1 1/2 ceasca zahar
- 1/4 ceasca amidon
- 1 1/4 ceasca zeama de lamaie
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- 4 galbenusuri batute usor
- 30 g unt
- 2 lamai mijlocii
- 1/2 ceasca zahar fin
- 1/2 ceasca apa
Mod de preparare:
Cerni făina într-un castron mare, adaugi untul tăiat bucăţele şi freci între palme, până amestecul devine sfărâmicios. Incorporezi aproape toată apa şi frămânţi un aluat mai tare, după care mai frămânţi circa 1 minut pe planşeta dată cu făină.
Intinzi aluatul şi îmbraci cu el o formă rotundă (diametrul de 23 cm), inclusiv marginile. Acoperi cu o folie şi ţii 30 de minute la frigider. încingi bine cuptorul, pui peste aluat o coală de hârtie pentru copt şi un strat de boabe de fasole, apoi precoci circa 5 minute şi laşi să se răcească, într-o cratiţă, amesteci zahărul, amidonul şi apa, până se obţine o cremă netedă, după care adaugi zeama şi coaja de lămâie şi pui să fiarbă pe foc potrivit, amestecând întruna.
Faci focul mai mic, încorporezi gălbenuşurile şi mai laşi să fiarbă un minut, lei de pe foc, încorporezi untul şi pui deoparte. Tai lămâia rondele subţiri. Amesteci într-o crăticioară zahărul cu apa, pui pe foc potrivit şi amesteci fără să fiarbă, până ce se topeşte zahărul.
Laşi să dea în clocot, introduci feliile de lămâie şi le fierbi un minut, fără a le amesteca. Scoţi apoi feliile din sirop şi le laşi să se scurgă. Torni crema de lămâie peste aluatul precopt (de pe care ai înlăturat hârtia şi stratul de boabe de fasole) şi aşezi deasupra feliile de lămâie (ca ţiglele).
Dai tortul la congelator şi îl laşi să îngheţe peste noapte. înainte de a-l servi, laşi tortul să stea 5 minute la temperatura camerei. Il tai bucăţi.
Tort cu lamaie
Pofta buna!