Tort cu migdale caramelizate
PrinteazaTort cu migdale caramelizate din: zahar, unt, oua, faina, cacao, migdale, mascarpone, frisca, ciocolata, vanilie, fulgi de migdale.
Pentru blat:
- 140 g zahăr + o lingură
- 10 g unt
- 4 ouă
- 40 g amidon
- 40 g făină
- 30 g cacao
Pentru umplutură:
- 140 g migdale prăjite
- 135 g zahăr tos
- 75 ml apă
- 500 g mascarpone
- 250 ml frişca lichidă
- 100 g zahăr pudră
- 5 ml esenţă vanilie
- 50 g ciocolată
Pentru decor:
- 150 g fulgi de migdale
- 200 g ciocolată neagră
Mod de preparare:
Pentru blat, gălbenuşurile si zahărul se mixează până se albesc, apoi se adaugă făina amestecată în prealabil cu amidonul şi cacaua. Albuşurile se bat spumă cu lingura de zahăr adăugată în momentul formării spumei.
Se adaugă spuma, se amestecă cu delicateţe şi se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt apoi unsă cu unt. Se coace 25 de minute si se lasă să se răcească în totalitate.
Pentru umplutură, migdalele se pun pe o suprafaţă plană acoperită cu hârtie de copt. Zahărul tos şi apa se pun pe foc si se lasă până se formează un sirop u$or arămiu, aproximativ 8 minute.
Se toarnă peste migdale, încorporându-le bine si, după răcire, se dau migdalele la frigider 30 de minute. După ce s-au întărit bine, se pune peste migdale o altă bucată de hârtie şi se mărunţesc cu o sticlă.
Mascarpone, frişca, zahărul pudră şi vanilia se amestecă la mixer şi se lasă 10 minute la frigider. între timp, se topeşte ciocolata pentru interior.
Blatul se taie în două, se a$ază partea de jos pe platoul de servit, se pune un strat de cremă mascarpone, se toarnă jumătate din ciocolata topită, se presară migdalele mărunţite, se acoperă cu restul de ciocolată topită şi o parte din cremă şi apoi se pune al doilea blat.
Se unge tortul cu crema rămasă, se presară fulgii de migdale pe margine şi apoi, după imaginaţie, se toarnă ciocolata topită pentru decor şi lăsată la răcit puţin.
Se dă tortul la frigider pentru 4 ore.
Pofta buna!