Tort cu morcovi caramelizati
PrinteazaTort cu morcovi caramelizati din: zahar brun, ulei de rapita, iaurt, oua, esenta de vanilie, portocale, faina, praf de copt, scortisoara, morcov, unt.
- 200g de zahar brun, plus 3 linguri extra
- 150ml ulei de rapita, plus extra pentru uns tava
- 100g de iaurt
- 3 oua
- 2 linguriţe esenta de vanilie
- coaja rasa de la 3 portocale, zeama de la 2
- 300g de faina amestecata cu 1/2 lingurita praf de copt
- 1 lingura mix de condimente pentru prajituri, dupa preferinta
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- 250g de morcov, ras
Ingrediente pentru morcovi caramelizati:
- 225-250g de morcovi baby, curatati de coaja si taiati in două pe lungime
- zeama de la 1 portocala
- 25g de unt
- 4 linguri de zahar brun
Mod de preparare:
Incepe prin a carameliza morcovii. Pune-i intr-o cratita suficient de mare cat sa incapa intr-un singur strat. Adauga zeama de portocala, untul, zaharul si suficienta apa pentru a acoperi cu 1 cm morcovii. Adu totul la punctul de fierbere, apoi lasa-i sa fiarba pana cand apa se evapora aproape complet, iar morcovii raman intr-un sirop lipicios.
Incinge cuptorul la 160°C. Unge cu ulei o forma rotunda de prajitura, cu diametrul de 23cm. Scoate morcovii caramelizati din cratita si aranjeaza-i pe fundul tavii, cu partea taiata in jos. Pastreaza cratita si siropul pentru mai incolo.
Combina 200g de zahar brun cu uleiul, iaurtul, ouale, vanilia si coaja rasa de la 2 portocale. Amesteca faina, mixul de condimente, scortisoara si morcovii rasi intr-un bol mare. Incorporeaza compozitia umeda, astfel incat sa obtii un mix omogen, apoi transfera-l cu ajutorul unei linguri peste morcovii din tava.
Da tortul la cuptor 45-50 de minute. Lasa-l sa se raceasca in tava timp de 20 de minute.
Intre timp, adauga zeama de portocale in cratita cu sirop, impreuna cu 3 linguri de zahar brun. Fierbe totul pana ce scade putin, apoi incorporeaza restul de coaja rasa.
Transfera tortul pe o farfurie si stropeste-l cu sirop. Serveste tortul caldut sau la temperaatura camerei.
Tort cu morcovi caramelizati
Pofta buna!