Tort cu nuci si mascarpone
PrinteazaTort cu nuci si mascarpone din: nuca, praf de copt, zahar vanilat, sare, zahar, smantana pentru frisca, intaritor de frisca, ciocolata, mascarpone, apa, esenta de rom.
- 4 linguri nucă măcinată
- 1/2 pliculeţ praf de copt
- 1 lingură zahăr vanilat
- sare
Pentru decor:
- 100 g zahăr
- 100 g miez de nucă
Pentru cremă:
- 100 ml smântână pentru frişcă
- 250 g mascarpone
- 1 lingură zahăr vanilat
- 1 întăritor de frişcă
Pentru crema de ciocolata:
- 50 g ciocolată amăruie
- 100 ml smântână pentru frişcă
Pentru sirop:
- 50 ml apă
- 50 g zahăr
- 1 lingură esenţă de rom
Mod de preparare:
Pentru blat, baţi spumă albuşurile, împreună cu un praf de sare. Adaugi zaharul tos şi pe cel vanilat şi baţi în continuare, ca să obţii o spumă densă. încorporezi gălbenuşurile amestecate cu ulei, apoi torni în ploaie făina amestecată cu nuca măcinată şi praful de copt. Foloseşti o spatulă şi faci mişcări uşoare, de jos în sus.
Torni compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dai la cuptor, aproximativ 30 de minute. Faci testul scobitorii, apoi scoţi blatul şi-l laşi să se răcească.
Intre timp, caramelizezi zahărul. Când devine lichid, adaugi nuca şi amesteci bine, ca să o acoperi integral. Torni totul pe o hârtie de copt şi laşi să se răcească. Ulterior, pui nucile într-un şervet sau într-o pungă şi le baţi cu un ciocan, ca să le mărunţeşti.
Pentru prima cremă, baţi câteva minute cu mixerul smântână, zahărul vanilat şi întăritorul de frişcă, până devine pufoasă. Separat, mixezi şi crema de mascarpone, apoi încorporezi frişca bătută şi nucile caramelizate (păstrezi câteva pentru decor).
Faci şi cea de-a doua cremă: rupi în bucăţi ciocolata şi o topeşti la foc mic, împreună cu smântână pentru frişcă. Omogenizezi bine, laşi să se răcească, apoi bagi la frigider. O poţi mixa câteva secunde înainte s-o distribui pe blat.
Tai blatul în trei şi-l însiropezi după preferinţă. Ungi cu cele două creme foile de tort, iar la final presari nucile caramelizate.
Pofta buna!