Tort cu pere si migdale
PrinteazaTort cu pere si migdale din: faina, zahar, unt, galbenus, apa.
- 1 ceasca si 1/4 faina
- 1/4 ceasca zahar pudra
- 90 g unt taiat bucatele
- un galbenus batut usor
- 2 linguri apa de la gheata
Ingrediente umplutura: 2 pere mari, 50 g unt, 1/4 ceasca zahar tos, 1 ou batut usor, 1 lingurita esenta de vanilie, 2 lingurite faina, 50 g migdale macinate, 2 linguri gem de caise (incalzit si trecut prin sita).
Mod de preparare:
Se freaca bine de preferat in robotul de bucatarie zaharul si untul, pana ce masa devine nisipoasa, apoi se adauga galbenusul si aproape toata apa si se amesteca circa 20 de secunde, ca sa se lege bine daca e nevoie, se mai adauga apa.
Se pune aluatul astfel preparat pe o planseta infainata si se framanta in continuare (cu mana) pana ce se inmoaie. Se unge o forma dreptunghiulara (35 x 11 cm) cu unt topit sau ulei si se intinde aluatul, in asa fel incat sa acopere si fundul si marginile formei.
Se acopera cu o folie de plastic si se tine 20 de minute la frigider. Se-ncinge cuptorul la 180C, se intinde peste aluat o coala de hartie pentru copt si deasupra se-mprastie boabe de fasole uscata sau orez pentru ca aluatul sa ramana plat, se baga la cuptor si se coace 10 minute.
Apoi se scoate, se indeparteaza hartia si boabele respective, se introduce din nou in cuptor si se mai coace 10 minute pana ce se rumeneste.
Se curata perele de coaja, se taie in doua si se indeparteaza partea lemnoasa si semintele, dupa care se introduc intr-o craticioara cu apa clocotita si se fierb 10 minute, la foc mijlociu, pana ce se-nmoaie.
Se scurg, se lasa sa se raceasca si se taie felii subtiri. Se freaca spuma untul si zaharul cu mixerul, se adauga putin cate putin din oul batut, apoi esenta de vanilie si se amesteca bine. Apoi se incorporeaza cu o lingura de metal faina si migdalele si se toarna compozitia astfel preparata peste aluat.
Deasupra, se aseaza feliile de para, se baga tortul la cuptor si se coace 20 de minute, pana se intareste si se rumeneste frumos.
Se scoate din cuptor si, cat mai e cald, se ung perele cu un strat subtire de gem de caise.
Pofta buna!