Tort cu pere si sirop caramel
PrinteazaTort cu pere si sirop caramel din:pere, margarina, zahar, faina, oua, praf de copt, sare, lamaie, budinca de vanilie, lapte, zahar vanilat, branza dulce, gem, apa, frisca.
- 5 pere
- 200 g margarină
- 100 g zahăr pudră
- 500 g făină
- 2 ouă
- 1/2 plic praf de copt sare
- 1 lămâie
Pentru umplutură:
- 1 praf budincă de vanilie
- 300 ml lapte
- 4 linguri zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- 250 g brânză dulce semigrasă
- 4 linguri gem de coacăze roşii
Pentru caramel:
- 150 g zahăr
- 200 ml apă
- 250 ml frişcă
Mod de preparare:
Pentru umplutură, amesteci într-un vas praful de budincă cu zahărul, turnând treptat laptele rece. Pui la fiert compoziţia, la foc mic, pentru circa 10 minute, până se îngroaşă. După ce s-a răcit budinca, încorporezi brânza dulce şi aroma, omogenizând.
Pentru aluat, amesteci făina cu praful de copt, coaja rasă de lămâie, adaugi margarina frecată cu ouăle şi sarea. Frămânţi până obţii un aluat pe care îl întinzi sub formă de disc, într-o tavă pentru tort, unsă cu puţină margarină şi presărată cu făină. Ungi aluatul cu gem, apoi torni crema de vanilie.
Speli perele, le cureţi de coajă şi le tai în felii subţiri. Le aşezi uniform, sub formă de raze, pe suprafaţa aluatului. Introduci tava în cuptorul preîncălzit şi coci tortul circa 40 de minute.
Intre timp, topeşti zahărul la foc mic, până îşi schimbă culoarea. Stingi cu apa şi fierbi siropul până se îngroaşă puţin. Torni frişca şi continui fierberea 5 minute, până se îngroaşă din nou.
Cu o lingură, torni peste tortul rece o parte din siropul cald. Dacă îţi rămâne sirop, îl oferî spre consum alături de feliile de tort.
Serveşti tortul după ce l-ai răcit 1 oră în frigider.
Tort cu pere si sirop caramel
Pofta buna!