Tort de bezea cu visine, caspuni si migdale
PrinteazaTort de bezea cu visine, caspuni si migdale din: căpşuni, vişine, zahăr pudră, smântână pentru frişcă, amaretto, extract de migdale, ouă mari, zahăr alb, oţet din vin alb, fulgi de migdale prăjiţi.
Ingrediente:
- 400 g de căpşuni, codiţele îndepărtate, apoi fructele tăiate în jumătăţi sau sferturi (păstrează câteva întregi, cu codiţă, pentru servit)
- 400 g de vişine, sâmburii îndepărtaţi, apoi tăiate în jumătăţi (păstrează câteva întregi, cu codiţă, pentru servit)
- 50g de zahăr pudră, plus 1 lingură
- 600ml de smântână pentru frişcă
- 50ml de amaretto
- 1/2 linguriţă extract de migdale
Pentru bezele:
- 6 albuşuri de ouă mari
- 300g de zahăr alb
- 3/4 linguriţă de oţet din vin alb
- 100g fulgi de migdale prăjiţi
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 140°C şi taie 3 bucăţi de hârtie de copt pentru cele 3 tăvi în care vei coace bezelele (dacă nu ai 3 tăvi, poţi să coci bezelele în tranşe – pur şi simplu împarte compoziţia în 3 şi coace bezelele separat).
Folosind o farfurie sau fundul unei forme de plăcintă, trasează un cerc de 20cm pe fiecare bucată de hârtie, apoi întoarce-o astfel încât faţa cu linia de creion să fie în jos.
Pune 3 grilaje în cuptor – dacă ai doar 2, însă ai şi o tavă mare pentru grill, eîn regulă, pentru că o poţi aşeza pe fundul cuptorului.
Pune albuşurile într-un bol mare şi bate-le cu un mixer până când obţii o spumă tare. Incepe să adaugi zahărul, câte 1-2 linguri pe rând, amestecând în continuare cu mixerul.
Când ai încorporat tot zahărul, compoziţia de bezele ar trebui să fie groasă, lucioasă şi să o poţi modela cu vârfuri. Adaugă otetul şi amestecă din nou pentru scurt timp.
Foloseşte putină compoziţie pentru a lipi de tavă capetele fiecărei bucăţi de hârtie, împarte apoi compoziţia în cele 3 cercuri de pe hârtii, răsucind-o înspre margini pentru a forma cercuri subţiri.
Presară migdalele deasupra, păstrând câteva pentru a le presăra deasupra tortului, odată asamblat. Coace bezelele 1 oră, apoi lasă-le să se răcească în cuptor.
Când cuptorul s-a răcit complet, scoate bezelele şi pune-le într-un loc răcoros Şi uscat până la 24 de ore sau asamblează imediat tortul.
Tăvăleşte fructele prin 1 lingură de zahăr pudră şi pune-le deoparte la macerat timp de 10-15 minute.
Toarnă smântână, amarettoul, extractul de migdale şi restul de zahăr pudră într-un bol mare şi bate-le până când obţii o frişcă moale.
Foloseşte puţină frişcă pentru a lipi cea mai nereuşită dintre bezele de un platou sau un stativ de tort. întinde peste o treime din frişcă pe bezea şi presară nişte căpşuni şi vişine.
Aşază deasupra celelalte straturi de bezea, frişcă şi fructe – ultimul strat trebuie să fie de căpşuni şi vişine întregi.
Presară deasupra restul de migdale şi serveşte. Dacă rămâne tort, poate fi păstrat la frigider 1 zi.
Tort de bezea cu visine, caspuni si migdale
Pofta buna!