Tort de capsune
PrinteazaTort de capsune din: oua, zahar, faina, ulei, vanilie, lamaie, portocala, praf de copt, sare, capsuni, gelatina, frisca, apa, zahar, esenta de rom.
Pentru blat:
- 8 ouă
- 8 linguri zahăr
- 8 linguri făină
- 4 linguri ulei
- esenţă de vanilie/coajă de lămâie/coajă de portocale
- 1/2 plic praf de copt
- un praf de sare
Pentru cremă:
- 1 kg căpşuni (750 g pentrru gem şi restul pentru decoor)
- 6 linguri zahăr
- 2 pliculeţe gelatină
- 500 ml friscă lichidă
Pentru sirop:
- 250 ml apă
- 4 linguri zahăr
- 1 lingură esenţă de rom
Mod de preparare:
Separi albuşurile de gălbenuşuri. Freci foarte bine gălbenuşurile cu 4 linguri de zahăr, până se albesc. Apoi adaugi esenţa de vanilie sau coaja de lămâie ori de portocală, după preferinţă şi, la final, torni uleiul puţin câte puţin, amestecând mereu.
Baţi foarte bine albuşurile cu telul, împreună cu un praf de sare, apoi adaugi tot pe rând cele 4 linguri de zahăr rămase. Torni apoi gălbenuşurile şi amesteci foarte încet cu telul pară. La final cerni peste ele şi făina, împreună cu praful de copt, amestecând de sus în jos, foarte uşor.
Torni compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi coci aproximativ 35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Pregăteşti crema de căpşune aşa:
Speli căpşunile şi le cureţi de codiţe, iar 750 g dintre acestea le pui într-o cratiţă pe foc, împreună cu zahărul (se mai poate adăuga, în funcţie de preferinţă sau defât de dulci sunt căpşunile) şi le ţii pe foc până dau într-un clocot.
Apoi iei cratiţa de pe foc şi laşi puţin să se răcească, aproximativ 5 minute, după care adaugi gelatină, pregătită conform instrucţiunilor de pe plic. Laşi să stea la răcit încă 25-30 de minute, apoi amesteci gemul de căpşuni cu frişca bătută bine.
Pregăteşti siropul aşa:
Amesteci ingredientele şi le pui împreună pe foc, până se topeşte zahărul.
Asamblezi tortul aşa:
Tai blatul în două şi îl însiropezi. Pui 3/4 din cremă între cele două jumătăţi de blat, iar cu restul de cremă îmbraci tortul.
Pofta buna!