Tort delicios de nuci
PrinteazaTort delicios de nuci din: zahar brun, oua, nuci, pesmet, coaja de lamaie, faina, sare, nuci, lapte, rom, betisoare de vanilie.
pentru blat:
- 6 linguri zahar brun
- 6 oua
- 6 linguri nuci macinate
- 1 lingura pesmet
- coaja rasa de lamaie
- 1 lingura faina
- 1 varf de cutit de sare
pentru crema:
- 250 g nuci
- 1/2 pahar lapte
- 7 linguri zahar brun
- 250 g unt
- sare
- 1 lingura rom
pentru sirop:
- 250 g zahar brun
- 1 1/2 pahar apa
- betisoare de vanilie
- 3 linguri rom
Mod de preparare:
Ungi întâi o formă de tort cu unt, aşterni pe fundul ei o hârtie albă tăiată după mărimea formei care, de asemenea, trebuie unsă cu unt. Freci apoi gălbenuşurile cu zahărul brun, până se măreşte volumul şi obţii o cremă.
Adaugi nucile măcinate, coaja rasă de lămâie, făina, pesmetul şi, la urmă, albuşurile bătute spumă tare cu puţină sare, amestecându-le uşor.
Torni compoziţia în forma unsă şi coci la foc potrivit aproape o oră. Incerci blatul, înfigând un pai; dacă acesta iese curat, blatul este gata.
Laşi să se răcorească, îl răstorni pe un fund de lemn curat, desprinzi uşor hârtia şi răstorni din nou pe o farfurie. Când blatul s-a răcit, îl tai în trei foi.
Pregăteşti crema: Amesteci într-un vas, pe foc, nucile măcinate, zahărul brun, puţină sare şi laptele, până scad. După ce amestecul s-a răcit, încorporezi untul frecat spumă şi romul.
Pregăteşti siropul: Fierbi zahărul brun în apă, cu vanilia şi, la urmă, adaugi romul, însiropezi blaturile şi le umpli cu crema preparată, aşezându-le unul peste altul.
Imbraci tortul şi deasupra cu cremă şi garniseşti cu sferturi de miez de nucă prăjite puţin în cupor şi, opţional, cu figurine din zahăr ars.
Tort delicios de nuci
Pofta buna!