Tort delicios si racoros
PrinteazaTort delicios si racoros din: oua, zahar, faina, praf de copt, esenta de rom, piscoturi, kiwi, kaki, frisca, mere, zahar, apa, nes.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 8 ouă
- 1 cană zahăr
- 1 cană făină
- 1/2 plic praf de copt
- 1/2 esenţă de rom
Pentru umplutură:
- 500 g pişcoturi
- 1/2 kg kiwi
- 1/2 kg fructe kaki sau alt fruct cu miez mai tare, ce poate fi dat pe râzătoare
- 2 I frişcă
- 1/2 kg mere (nu prea dulci)
Pentru sirop:
- 200 g zahăr
- 250 ml apă
Pentru siropul de nes:
- 250 ml apă
- 3 linguri rase de zahăr tos
- 5 linguriţe cu vârf de nes
Mod de preparare Tort delicios si racoros:
Pentru blat, baţi spumă albuşurile cu zahărul, adaugi gălbenuşurile unul câte unul, făina, esenţa şi praful de copt, stins în jumătate linguriţă de oţet.
Torni compoziţia în forma aleasă, în care ai pus în prealabil hârtie de copt şi dai la cuptor.
Faci testul cu scobitoarea. După răcire, tai blatul în două foi. Din mere faci un compot, astfel: tai merele felii foarte subţiri.
Faci un sirop din 200 g zahăr, pe care îl caramelizezi şi peste care torni 250 ml apă, iar atunci când începe să fiarbă, adaugi merele feliate, pe care nu le laşi decât 5 minute pe foc.
Când s-a răcit şi siropul, începi să asamblezi tortul.
Pe un platou pui primul strat de blat, pe care îl însiropezi foarte bine şi pui un strat consistent de frişcă, peste care aşezi feliile de măr din sirop, apoi mai pui frişcă într-un strat subţire, cât să fixeze stratul de pişcoturi pe care îl pui peste frişcă, după ce în prealabil ai trecut pişcoturile printr-un sirop de nes (amesteci toate ingredientele pentru siropul de nes şi le fierbi până se îngroaşă).
Urmează din nou un strat de frişcă, peste care pui fructele de kaki (sau ce fruct doreşti), date pe răzătoarea mare, apoi un strat subţire de frişcă, după care închei cu cel de-al doilea blat, însiropat foarte puţin.
Imbraci tot tortul cu frişcă şi îl decorezi după bunul plac.
Pofta buna!