Tort delicios cu smantana

Printeaza

Tort delicios cu smantana din: smântână cu grăsime, praf de copt, ouă, ulei de floarea-soarelui, unt topit şi răcit, zahăr, faina.

Tort_delicios_cu_smantana

Ingrediente:

  • 1 kg smântână cu 20% grăsime (pentru cremă)
  • 200 g smântână cu 20% grăsime (pentru aluat)
  • 2 linguriţe praf de copt sau 1 plic de 10 g
  • 2 ouă
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 3 linguri unt topit şi răcit (circa 50 g)
  • 200 g zahăr
  • 1 pahar zahăr (pentru cremă)
  • 500 g făină

 

 

Mod de preparare:

Intr-un bol pui 200 g smântână şi praful de copt. Amesteci bine cu telul şi vei observa că se formează nişte bule de aer.

Praful de copt în combinaţie cu smântână creează aceste bule. Adaugi ouăle, zahă­rul, uleiul şi untul şi amesteci bine cu telul.

La final pui făina. Ames­teci mai întâi cu o lingură sau cu o spatulă, să se încorporeze bine făina.

Apoi scoţi aluatul pe masa pre­sărată cu făină şi îl mai frămânţi puţin cu mâinile, să se uniformi zeze. Aluatul final trebuie să fie moale, plăcut, puţin lipicios.

Il laşi apoi timp de 30 de minute acope­rit cu un prosop, să se odihneas­că. Impărţi aluatul în 4-5 bucăţi.

Fiecare bucată o modelezi uşor, în formă de bilă rotundă. Presari puţină făină pe hârtia de copt şi e indicat să întinzi fiecare foaie cu făcăleţul direct pe hârtie.

O să fie mult mai uşor s-o lucrezi şi s-o muţi în tavă. întinzi o foaie de circa 28-30 cm diametru şi 4 mm grosime, nu foarte subţire.

Coci fiecare foaie în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, timp de 7-8 minute. Foaia trebuie să fie uşor rumenită, dar atenţie, să nu fie prea tare rumenite şi să aibă culoarea maro.

Cât sunt fierbinţi foile, le decupezi cu un capac sau cu cuţitul pe marginea unei farfurii rotunde.

Resturile le păstrezi pen­tru finisarea tortului. Procedezi la fel cu fiecare foaie. Eu am făcut 4 foi de aluat, puţin mai groase.

Aluatul este foarte fraged şi se în­moaie prea tare dacă le faci prea subţiri.

Baţi smântână cu aproxi­mativ 1 pahar cu zahăr, în funcţie de gust. Ai grijă la cremă, să fie smântână grasă, de minimum 20- 30% grăsime, altfel nu se va bate şi va curge crema.

Dacă ai smân­tână de ţară, din cea obţinută de la fermă, va ieşi o cremă deosebi­tă. Ungi foile cu crema.

Nu uita să pui folie sau hârtie de copt sub prima foaie, să nu murdăreşti bordurile platoului de tort! Pui cremă de smântână din abundenţă, acoperi bine şi mar­ginile şi nivelezi puţin cu lingura sau cu cuţitul.

Resturile oprite de la decuparea foilor le mărunţeşti în robot sau cu făcăleţul.

Presari aceste firimituri pe suprafaţa tor­tului şi pe margini. Scoţi bordurile de folie şi vei vedea că vei avea nişte margini de platou curate. Poţi presăra nucă de cocos rasă, dacă preferi acest gust.

Tortul trebuie pus imediat la rece, să se înmoaie şi să se frăgezeas­că. în frigider e cel mai indicat, să se întărească şi smântână, dar e bine să-l acoperi cu folie alimen­tară.

Dacă vei lăsa tortul în came­ră sau la o temperatură mai mare de 5 grade Celsius, se va înmuia prea tare şi nu va avea aceeaşi textură.

Tort delicios cu smantana

Tort_delicios_cu_smantana

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.