Tort Dom

Printeaza

Tort Dom din: zahar, ulei, lamaie, faina, zahar vanilat, oua, ulei, oua, cacao, apa, rom, lichior de portocale, suc de portocale, unt, portocale.

Ingrediente:Tort Dom

Pentru blatul alb:

  • 4 linguri zahăr
  • 4 linguri ulei
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 4 linguri făină
  • un plic zahăr vanilat
  • 4 ouă
  • coaja de la o lămâie

Pentru blatul de cacao:

  • 4 linguri zahăr
  • 4 linguri ulei
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 4 ouă
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri făină
  • un plic zahăr vanilat
  • 2 linguri apă

Pentru sirop:

  • un pahar zahăr
  • 2 pahare apă
  • rom (nu esenţă) sau lichior de portocale

Pentru cremă:

  • 300 g zahăr
  • un pahar suc de portocale
  • 5 ouă
  • 400 g unt
  • coaja rasă de la 2 portocale (spălate bine cu apă fierbinte)

 

Mod de preparare:

Procedeul de preparare al celor două este identic. Se bat bine albuşurile cu zahărul tos şi cel vanilat şi cu sucul de lămâie. Separat, gălbenuşurile se freacă bine cu uleiul, până se obţine o maioneză în care se adaugă, la blatul alb, coaja de lămâie, iar la blatul cu cacao, apa.

Se adaugă, mixând continuu, gălbenuşurile, iar apoi, usor, uşor, făina – în blatul alb şi cacaua în cel negru. Nu se foloseşte praf de copt, nici bicarbonat de sodiu. Cele două aluaturi se coc separat, pe hârtie de copt, şi se lasă la răcit. Se taie apoi în fâşii de 6-8 cm, pe lungime.

Pentru sirop, se fierb apa cu zahărul, până când se leagă siropul, apoi, când s-a răcit, se toarnă romul sau lichiorul.

Pentru cremă, se bat pe baie de aburi ouăle cu zahărul şi sucul de portocale, până se obţine o cremă de consistenţa smântânii. După răcire, se adaugă coaja de portocală şi 2 linguri de unt. Restul de unt se bate spumă şi apoi se încorporează crema de portocale.

Se acoperă cu folie alimentară un bol încăpător sau o strecurătoare. Seînsiropează fiecare fâşie şi se aşază alerna-tiv alb-negru. Se întinde crema şi se reia aşezarea blaturilor, in altă ordine faţă de primul strat, din nou cremă şi tot aşa până se termină, ultimul strat fiind din blaturi.

Se acoperă cu marginile foliei şi se lasă la frigider câteva ore sau peste noapte. Se îmbracă în cremă, glazură de ciocolată, frişcă sau în nucă de cocos.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.