Tort economic si sanatos
PrinteazaTort economic si sanatos din: oua, zahar, unt, lapte, faina, marmelada, nuci, esenta de rom, vanilie.
Pentru blat:
- 3 ouă
- 1 pahar zahăr (5 linguri)
- 1 lingură unt proaspăt (50 g)
- 1 pahar cu lapte (100 ml)
- 1 pahar cu făină (5 linguri)
- 3 linguri marmeladă
Pentru crema de nuci:
- 200 g nuci
- 50g zahăr
- 100 ml lapte
- 1 gălbenuş
- esenţă de rom
- esenţă de vanilie
Mod de preparare:
Freci untul cu zahărul şi cu gălbenuşurile puse pe rând. Adaugi, prin alternare, făina şi laptele. Baţi albuşurile spumă tare şi le adaugi, amestecând de jos în sus, pentru a nu ieşi aerul din spuma de albuşuri. Torni compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi o coci la cuptor, la foc potrivit.
Când este gata, scoţi blatul şi-l laşi să se răcească. Tai blatul în trei foi orizontale, pe care le umezeşti cu un sirop cu rom. Apoi ungi o felie cu marmeladă (de caise, de preferinţă), următoarea cu un strat de cremă de nuci, apoi următoarea cu marmeladă.
Deasupra presari nuci pralinate sau resturi de tort uscat, sfărâmate.
Pregăteşti crema de nuci aşa:
Opăreşti nucile măcinate cu laptele îndulcit cu zahăr, freci bine, adaugi esenţa de vanilie, esenţa de rom, laşi la răcit crema şi apoi încorporezi un gălbenuş. Continui frecatul, până devine o cremă spumoasă.
Pofta buna!