Tort fin de şampanie
PrinteazaO reteta delicioasa de tort fin de sampanie din: foi de aluat, albus, zahar, foite de gelatina, capsuni, suc si coaja de lamaie, sampanie, frisca si glazura alba.
- 4 foi de aluat (300 g)
- 1 albuş
- 160 g zahăr
- 10 foiţe de gelatină
- 750 g căpşuni
- sucul şi coaja de la 1 lămâie
- 250 ml şampanie
- 600 ml frişca
- 30 g glazură albă
Preparare:
Dezgheţaţi aluatul. Pe o suprafaţă de lucru presărată în prealabil cu făină aşezaţi câte 2 foi de aluat una peste cealaltă şi întindeţi-le pe rotund (0,26 cm). Lăsaţi-le 30 de minute la rece, pentru ca aluatul săi se „destindă” din nou şi să-şi păstreze forma la coacere.
Ungeţi-le cu albuş de ou, presăraţi-le cu 4 linguri de zahăr şi presaţi-le cu un făcăleţ. Incingeţi cuptorul la 200°C. Aşezaţi foile de aluat câte una peste hârtia pentru copt şi lăsaţi-le la cuptor 18-20 de minute, apoi lăsaţi-le să se răcească. Inmuiaţi gelatina. Spălaţi 600 g căpşuni şi curăţaţi-le. Restul, spălaţi-le şi puneţi-le deoparte pentru ornat.
Pasaţi 2/3 din ele cu 100 g zahăr, coaja şi sucul de lămâie, apoi încorporaţi şanmpania. Dizolvaţi gelatina şi încorporaţi-o în piureul de căpşuni. Amestecând continuu, încorporaţi această masă în restul piureului de căpşuni şi lăsaţi la rece circa 20 de minute.
Tăiaţi 200 g căpşuni, Bateţi bine 400 ml frişca şi amestecaţi-o cu bucăţile de căpşuni imediat ce începe să se închege. Aşezaţi un inel de tort în jurul unei foi de blat, puneţi o jumătate din cantitatea de cremă peste ea, acoperiţi-o cu al doilea blat, aşezaţi şi restul cremei şi lăsaţi tortul la rece cel pujţin 1 oră.
Bateţi restul de frişca, şpriţaţi bulgăraşi pe tort, apoi ornaţi cu glazura albă, căpşunile puse deoparte şi, eventual, cu câtevai frunze de mentă.
Pofta buna!
As fi vrut sa fie si o poza la acest tort. Prajiturile nu sunt punctul meu forte, dar o sa fac.