Tort cu frisca si migdale
PrinteazaO reteta delicioasa de tort cu frisca si migdale din: oua, faina, nuci, suc de lamaie, coaja de lamaie, rom, zahar, frisca, fructe din compot, ciocolata alba si ciocolata neagra.
- 6 oua
- 150 g faina
- 150 g nuci sau migdale macinate
- 50 ml apa +suc de lamaie
- 1 lingura coaja de lamaie rasa
- 1 lingurita zahar vanilat
- 1 lingura rom
- 125 g zahar
umplutura:
- 500 g frisca
- 400 g fructe din compot (ananas, mere, pere) sau citrice proaspete
ornare:
- 300 g frisca
- 200 g ciocolata alba
- 200 g ciocolata neagra
Mod de preparare:
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Frecaţi gălbenuşurile cu 4 linguri zahăr, pânăcând obţineţi o compoziţie cremoasă, mai albicioasă. Zahărul trebuie să fie complet dizolvat. în timpul acestei operaţiuni adăugaţi din când în când câte 1 linguriţă suc din apă cu lămâie.
Bateţi albuşurile spumă, adăugând treptat zahărul rămas. Amestecaţi compoziţia de gălbenuşuri cu făina, nucile, coaja de lămâie, romul, zahărul vanilat şi albuşurile bătute spumă. Omogenizaţi prin răsturnare, nu prin frecare.
Turnaţi compoziţia obţinută într-o tavă rotundă cu diametrul de 25cm, unsă cu unt şi tapetată cu puţină făină. Coaceţi un blat, apoi lăsaţi-l la răcit. Când blatul este rece, tăiaţi-l în 3 foi, pe orizontală.
Scurgeţi fructele din compot sau curăţaţi-le, dacă folosiţi fructe proaspete (citrice). Tăiaţi-le în cubuleţe şi amestecaţi-le cu 500g frişcă. Umpleţi foile cu acest amestec. îmbrăcaţi tortul cu un strat gros de frişcă.
Topiţi, separat, cele două sortimente de ciocolată şi turnaţi-le, tot separat, pe o tavă presărată cu făină în strat subţire. Nivelaţi straturile şi lăsaţi-le la răcit. Decupaţi cu un cuţit ascuţit triunghiuri şi ornaţi cu ele, marginea tortului, aşezându-le în picioare şi alternându-le.
Tort cu frisca si migdale
Pofta buna!