Tort cu ghimbir şi lămâie
PrinteazaTort cu ghimbir şi lămâie din: unt, faina, bicarbonat, ghimbir, scortisoara, zahar, miere, sirop de artar, lapte, ou, coaja si zeama de lamaie, crema de lamaie, ghimbir confiat, crema de branza si smantana.
- 140 g de unt, taiat cubulete, plus extra pentru uns
- 300 g faina amestecata cu 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 4 lingurite de ghimbir macinat
- 2 lingurite mix de condimente pentru prajituri
- 1 lingurita de scortisoara
- 140 g de zahar muscovado
- 140 g de miere
- 140 g sirop de artar sau de agave
- 300 ml de lapte integral
- 1 ou mare
pentru topping:
- coaja rasa si zeama de la 1 lamaie
- 50 g zahar
- 50 g de zahar pentru dulceata sau cuburi de zahar zdrobite
pentru umplutura de lamaie:
- 1/2 borcan de crema de lamaie
- 2 cubulete de ghimbir confiat
pentru glazura:
- 4 linguri sirop de artar
- 100 g crema de branza
- 200 ml de smantana pentru frisca
- 3 linguri de zahar pudra, cernut
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 160C/gaz 3. Unge cu unt si tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 20 cm.
Amesteca faina, bicarbonatul de sodiu si toate mirodeniile intr-un robot de bucatarie, apoi adauga untul si mixeaza pana se incorporeaza.
Transfera aluatul intr-un bol. (Poti transforma si cu mainile, pana cand obtii o consistenta nisipoasa).
Incalzeste zaharul, mierea, sirop de artar si latele intr-o craticioara pe foc mic.
Amesteca usor, pana cand zaharul se dizolva complet. Da focul mai mare si adu amestecul pana aproape de punctul de fierbere.
Toarna lichidul dulce peste aluatul format si omogenizeaza bine cu o lingura de lemn.
Adauga oul si amesteca pana cand obtii un aluat ca de clatite, putin mai gros.
Rastroarna totul in forma de tort pregatita si da la cuptor 50 de minute – 1 ora, pana cand o scobitoare infipta in mijlocul blatului iese curata. Lasa sa se raceasca in tava.
Taie blatul obtinut pe jumatate. Pentru topping, maesteca coaja rasa si zeama de lamaie cu zaharul si toarna imediat pentru blatul superior.
Pentru umplutură, amestecă crema de lămâie cu ghimbirul confiat.
Pentru glazură, bate crema de brânză cu şiropul, cu smântână pentru frişcă şi zahărul pudră, până obţii un amestec cremos şi dens.
Unge blatul inferior cu crema de lămâie, adaugă glazura peste ea şi aşază blatul superior deasupra, ca un sandvici.
Blaturile se pot păstra până la 3-4 zile împachetate în hârtie de copt şi folie de aluminiu.
Tort cu ghimbir şi lămâie
Pofta buna!