Tort inghetat cu glazura de ciocolata amaruie
PrinteazaTort inghetat cu glazura de ciocolata amaruie din: ciocolată amăruie, apa, oua, zahar, lichior de cafea (de preferat, Kahlua), frişca bătută, cafea instant (nes), friscă, sirop gros de fructe (sau sirop fiert din apă şi zahăr caramelizat), boabe de cafea.
Ingrediente pentru blat:
- 150g ciocolată amăruie
- 2 linguri apă
- 3 ouă
- 50g zahăr
Ingrediente pentru umplutura:
- 5 gălbenuşuri mari
- 100g zahăr
- 50ml lichior de cafea (de preferat, Kahlua)
- 1 cană frişca bătuta
- 1 lingură cu vârf cafea instant (nes)
- 3 albuşuri
- 100g ciocolată amăruie rasă
Ingrediente pentru glazura:
- 100ml friscă
- 50ml lichior de cafea (Kahlua)
- 1 lingură sirop gros de fructe (sau sirop fiert din apă şi zahăr caramelizat)
- 225g ciocolată amăruie
- 2 linguri boabe de cafea pentru ornare
Mod de preparare:
Amestecaţi ciocolata ruptă în bucăţele cu apa, într-un vas, la foc potrivit, până când se obţine un amestec omogen.
Lăsaţi-l la răcit, apoi adăugaţi gălbenuşurile, pe rând, bătând bine compoziţia după fiecare, pentru omogenizare.
In alt vas bateţi albuşurile spumă, adăugând treptat zahărul.
Când spuma se ţine ferm de tel, turnaţi-o treptat în compoziţia cu ciocolată, amestecând prin răsturnare, nu prin frecare. împărţiţi compoziţia în 2 tăvi rotunde, cu diametrul de 23cm, unse cu unt şi tapetate cu făină.
Coaceţi hiaturile până când sunt ferme la mijloc (faceţi proba cu scobitoarea pentru a verifica). Lăsaţi hiaturile la răcit.
Pentru umplutură, amestecaţi gălbenuşurile cu 50g zahăr şi cu lichiorul, la bain-marie, la foc potrivit.
Lăsaţi să dea doar în 1-2 clocote, apoi luaţi vasul de pe foc şi mai bateţi compoziţia încă 5 minute cu telul sau mixerul.
In alt vas bateti frişca cu nes-ul, apoi uniţi cele 2 compoziţii, la care adăugaţi treptat şi albuşurile bătute spumă şi ciocolata rasă pe razătoarea mare.
Tapetaţi cu folie o tavă rotundă cu diametrul de 23cm. Puneţi un blat în tavă, turnati umplutura, nivelaţi-o şi puneţi deasupra al doilea blat. Puneţi prăjitura la congelator până a doua zi.
Pentru glazură, puneţi frişca, lichiorul şi siropul la fiert, la foc mic. înainte de a da în clocot, luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi ciocolata topită.
Omogenizaţi. Scoateţi blatul din congelator şi turnaţi peste el o treime din ciocolata topită, întinzând-o uniform.
Lăsaţi să se întărească şi apoi mai turnaţi încă o treime din glazura rămasă, reîncălzită, dacă este cazul.
După ce se întăreşte, turnaţi ultima glazură, acoperind şi marginile tortului.
Ornaţi cu boabe de cafea fierte puţin în apă cu miere sau cu “aşchii de ciocolată”.
Ţineţi prăjitura la congelator până în momentul servirii.
Tort inghetat cu glazura de ciocolata amaruie
Pofta buna!