Tort de ingheţată cu zmeura
PrinteazaTort de ingheţată cu zmeura
Ingrediente :
Pentru blat
- 4 ouă
- 1 gălbenuş
- 100 g zahăr
- sare
- 90 g făină
- 50 g amidon sau întăritor
- 11/2 linguriţă praf de copt
Pentru îngheţată:
- 500 g zmeură
- 2 linguri suc de lămâie
- 180 g zahăr pudră
- 500 ml frişca
- 1 albuş
- sare
în plus:
- 8 linguri gem de zmeură
- 250 ml frişca
- 1 lingură de zahăr
Mod de preparare:
Tort de ingheţată cu zmeura: Incingeţi cuptorul la 190°C. Ungeţi cu grăsime o formă de guguluf (3 l). Bateţi ouăle, gălbenuşul, zahărul, 1 vârf de cuţit de sare.
Cerneţi făina, amidonul şi praful de copt şi încorporaţi-le în amestecul de mai sus. Turnaţi aluatul în formă şi coaceţi-l circa 25 de minute pe al doilea nivel de jos al cuptorului.
Lăsaţi blatul 5 minute să se liniştească în formă. Tăiaţi blatul orizontal de trei ori. Pasaţi zmeura, sucul de lămâie, 150 g zahăr pudră, apoi daţi-le printr-o strecurătoare.
Bateţi albuşul şi 1 vârf de cuţit de sare şi turnaţi zahărul pudră în ploaie. Incorporaţi spuma de ou şi piureul de fructe în frişca.
Tapetaţi forma cu folie de celofan. Aşezaţi cel mai mic blat, ungeţi-l cu 2 linguri de gem, apoi turnaţi îngheţata într-un strat de circa 2 cm grosime.
Aşezaţi în acelaşi mod blaturile, gemul şi îngheţata. Finalizaţi cu al patrulea blat şi lăsaţi tortul curca 4 ore la rece.
Scoateţi tortul din frigider cu 30 de minute înainte de servire. Bateţi frişca şi zahărul bine.
Răsturnaţi tortul. Imbrăcaţi-l în frişca şi ornaţi-l eventual cu zmeură şi caramel.
Pofta buna!