Tort cu jeleu de portocale si coniac
PrinteazaTort cu jeleu de portocale si coniac din: ouă, zahăr, miere, apă fierbinte, făină, migdale, esenţă de migdale, portocale, amidon, zahăr, mascarpone, brânză de vaci, coniac, gelatină, zahăr pudră, smântână pentru frişcă, fulgi de migdale.
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- 1 lingură miere
- 5 linguri apă fierbinte
- 100 g făină
- 100 g migdale măcinate
- esenţă de migdale
Pentru jeleul de portocale:
- 4 portocale mari
- 50 g amidon
- 100 ml apă
- 2-3 linguri zahăr
Pentru cremă:
- 250 g mascarpone
- 500 g brânză de vaci
- 2 linguri coniac
- 5 g gelatină
- 3 linguri zahăr pudră
- 250 ml smântână pentru frişcă
Pentru ornat:
- 200 ml smântână pentru frişcă
- fulgi de migdale
- bucăţele de portocale
Mod de preparare:
Mixezi albuşurile cu un praf de sare, apoi adaugi 50 g zahăr şi mixezi până ce spuma devine lucioasă.
Separat, mixezi gălbenuşurile cu apă fierbinte. Adaugi apoi restul de zahăr şi mierea şi mixezi până când compoziţia de gălbenuşuri devine cremoasă şi se albeşte.
Amesteci migdalele măcinate cu făina şi le încorporezi în crema de gălbenuşuri.
Adaugi şi esenţa de migdale şi amlsteci până se omogenizează. La final încorporezi uşor spuma de albuş.
Torni compoziţia într-o tavă rotundă (26 cm), tapetată cu hârtie de copt. Coci la foc potrivit, timp de 20-25 de minute.
Scoţi blatul din tavă şi îl laşi să se răcească pe un grătar, apoi îl tai în trei foi. Cureţi portocalele de coajă şi de pieliţă.
Aşezi pulpa de portocale în blender şi o pasezi. Piureul obţinut îl pui pe foc mic.
Amidonul îl dizolvi în apă rece şi îl adaugi peste piureul de portocale.
Adaugi şi zahărul şi amesteci până când se îngroaşă, lei de pe foc şi laşi să se răcească.
După ce s-a răcit, ungi două dintre cele trei blaturi cu jeleu (mie mi-a mai rămas).
Gelatina o hidratezi în 3 linguri de apă rece, apoi o dizolvi la foc mic.
Amesteci brârlza de vaci cu mas- carpone şi adaugi gelatina dizolvată. Amesteci până se încorporează, apoi adaugi coniacul.
Separat, mixezi smântână pentru frişcă, împreună cu zahărul pudră. Frişca bătută o încorporezi uşor în crema de brânză.
Pe un platou aşezi un blat uns cu jeleu, iar în jurul lui montezi inelul pentru tort. Pui jumătate din cremă şi nivelezi.
Urmează celălalt blat cu jeleu şi restul de cremă. Acoperi cu ultimul blat şi dai la frigider pentru câteva ore.
După ce s-a răcit, desprinzi inelul şi îmbraci tortul în frişcă bătută. Eu am ornat cu moaţe şi bucăţele de portpcală, iar pe marginea tortului am pus migdale feliate.
Tort cu jeleu de portocale si coniac
Pofta buna!