Tort margaritar
PrinteazaTort margaritar din: oua, zahar pudra, nuci, ulei, lapte, zahar, faina, unt, esenta de rom, frisca, ciocolata amaruie.
Pentru blat:
- 10 albuşuri
- 300 g zahăr pudră
- 300 g nuci măcinate
- puţin ulei pentru uns forma sau hârtie de copt
Pentru cremă:
- 300 ml lapte
- 10 gălbenuşuri
- 300 g zahăr
- 2-3 linguri făină (zeamil)
- 1 1/2 pachet sau 2 pachete de unt
- 1 esenţă rom
Pentru ornat:
- 500-600 g frişcă
- 1 ciocolată amăruie
Mod de preparare:
Pregăteşti blatul aşa:
Baţi albuşurile circa 5 minute. Adaugi apoi, treptat, zahărul, bătând încontinuu. După încorporarea întregii cantităţi de zahăr, adaugi încet nuca măcinată, amestecând de jos în sus. In final, obţii compoziţia pentru blat.
Il împărţi în trei părţi egale din care coci la foc mediu 3 foi, într-o tavă rotundă cu diametrul de 27 cm, unsă cu unt sau ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Fiecare foaie o coci timp de circa 8 minute, nu mai mult. Laşi apoi foile la răcit şi scoţi hârtia. Aşezi foile pe un platou, le ungi cu cremă între ele, dar şi deasupra şi de jur-împrejur, după care ornezi tortul cu frişcă.
După ce l-ai ornat cu frişcă, poţi face orice model cu ciocolată topită în bain-marie sau poţi folosi doar frişcă pentru decor şi alte elemente decorative.
Pregăteşti crema aşa:
In lapte, pui zahărul, gălbenuşurile frecate puţin, făina diluată în puţin lapte şi un vârf de cuţit de sare. Fierbi amestecul la bain-marie, la foc domol. Amesteci mereu, iar când s-a îngroşat, mai laşi câteva clocote, apoi îl iei de pe foc şi îl laşi la răcit. Amesteci cu untul bătut spumă şi cu esenţa de rom. Tortul e delicios cu adevărat, rămâne ca măiestria ta în privinţa omătului să-l facă cu adevărat un „mărgăritar”.
Deşi este un tort mai pretenţios, care îţi ia ceva timp în pregătire, merită efortul.
Pentru ornat, poţi folosi margarete colorate din zahăr, pe care le găseşti în comerţ gata pregătite. De asemenea, poţi pregăti chiar şi tu nişte ornamente din ciocolată amestecată cu puţin ulei.
Pofta buna!