Tort de mure cu cremă de vanilie
PrinteazaO reteta delicioasa de tort de mure cu crema de vanilie din: unt, zahar, oua, faina, amidon, praf de copt, baton de vanilie, lapte, galbenusuri, zahar pudra, mure, suc de lamaie, suc de mere si zahar.
- 400 g unt
- 175 g zahăr
- 4 ouă
- 150 g făină
- 100 g amidon
- 1 linguriţă praf de copt
- miezul de la 1/2 baton de vanilie
- 500 ml lapte
- 3 gălbenuşuri
- 150 g zahăr pudră
- 200 g mure
- 1 lingură suc de lămâie
- 200 ml n suc de mere
- 100 g zahăr gelifiant
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 200 °C. Se bat 150 g unt cu 125 g zahăr şi se înglobează pe rând | ouăle, urmate de făina amestecată cu 50 g amidon şi praf de copt.
Aluatul se aşază într-o formă de tort unsă (0 26 cm) şi se coace cca 50 min. Se scoate şi se lasă să se răcească. Se taie pe 3 niveluri.
Se dau în fiert 350 ml lapte, cu miezul de vanilie. Se amestecă gălbenuşurile cu 50 g zahăr, 50 g amidon şi 150 ml lapte; se înglobează în laptele fierbinte şi se lasă să dea câteva clocote, apoi se lasă să se răcească.
Se bat 250 g cu 130 g zahăr pudră; se înglobează budinca de vanilie, lingură cu lingură. Se pun deoparte două treimi din cantitatea de cremă obţinută.
Se pasează murele cu suc de lămâie şi 20 g zahăr pudră; 3 linguri din piure se înglobează într-o treime de cremă. Restul de piure de mure se dă în clocot cu suc de mere şi zahăr gelifiant. Se lasă să fiarbă câteva minute, apoi se lasă să se răcească, până se transformă în gel.
Pe un platou de tort se aşază un blat şi se unge cu 4 linguri de jeleu de mure; deasupra se repartizează jumătate din cantitatea de cremă de mure, al doilea blat, apoi cremă albă, al treilea blat şi deasupra restul de cremă de mure.
Tortul se unge cu restul de jeleu. Eventual se mai decorează cu ciocolată albă rasă. Se dă la frigider cca 2 ore.
Tort de mure cu cremă de vanilie
Pofta buna!