Tort cu nuca, cacao si rom
PrinteazaTort cu nuca, cacao si rom din: oua, zahar, faina, nuci, apa, bicarbonat, lamaie, zahar vanilat, esenta de rom, unt, zahăr pudră, lapte, cacao, nuci.
- 8 ouă
- 600 g zahăr
- 400 g făină
- 200 g nuci
- 20 linguri apă
- 1/2 linguriţă bicarbonat
- lămâie
- zahăr vanilat
Pentru sirop:
- 1 l apă
- 300 g zahăr
- 1 fiolă esenţă de rom
Pentru cremă:
- 250 g unt
- 250 g zahăr pudră
- 1 cană lapte + 1/2 cană lapte
- 2 linguri făină
- 1 lingură zahăr
- 2-3 linguri cacao
- nuci şi zahăr pentru ornament
Mod de preparare:
Separi albuşurile de gălbenuşuri. în gălbenuşuri pui zahărul şi 10 linguri cu apă şi le freci bine timp de 20- 25 de minute, apoi adaugi iar câte o lingură cu apă până termini cele 20 de linguri.
Adaugi făina şi nucile prăjite înainte şi date prin maşina de tocat şi bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Baţi albuşurile de la cele 8 ouă cu zahărul vanilat şi apoi le adaugi în compoziţia pregătită înainte.
Ungi o cratiţă de 4 kg sau o formă de tort cu ulei şi o tapetezi cu hârtie de copt. Torni compoziţia şi o dai la cuptorul bine încins. Dupş ce s-a copt şi s-a răcit, tai blatul în două sau în trei, iar fiecare foaie o însiropezi.
Pui la fiert apa cu zahărul şi laşi să fiarbă până se topeşte zahărul, iar când s-a răcit adaugi esenţa de rom. Freci untul moale cu zahărul pudră, până devine ca o cremă.
Separat, pui pe foc 1 cană cu lapte. Adaugi făina dizolvată în laptele rămas îndulcit. Le laşi pe foc să fiarbă până ajunge ca o ciulama, pe care o laşi apoi să se răcească.
Crema de unt o amesteci cu ciulamaua şi adaugi cacao. Pui crema între blaturi şi îmbraci tortul. Caramelizezi nucile cu zahărul. Când s-au răcit, le tai mărunt şi le presari deasupra tortului îmbrăcat cu cremă.
Pofta buna!