Tort cu nuca, ciocolata si miere
PrinteazaTort cu nuca, ciocolata si miere din: ouă, zahar, miere topita, faina, bicarbonat, zeamă de lămâie, cacao, unt, cremă de ciocolată la borcan, miez de nucă.
- 8 ouă
- 8 linguri zahăr
- 6 linguri miere topită
- 12 linguri rase făină
- 1 linguriţă bicarbonat stins cu zeamă de lămâie
- 2 linguri cacao
Ingrediente pentru cremă:
- 4 ouă
- 400 g zahăr
- 300 g unt
- cacao sau cremă de ciocolată la borcan
- 250 g zahăr (pentru caramel)
- 200 g miez de nucă
Mod de preparare:
Separi ouăle, baţi bine albuşurile cu un praf de sare, adaugi apoi gălbenuşurile şi amesteci uşor. în făină amesteci bicarbonatul stins şi cacaua, apoi o torni în ploaie peste ouăle bătute spumă. Amesteci de jos în sus prin răsturnare, apoi torni compoziţia într-o tavă în care a fost pusă înainte hârtie de copt.
Dai la cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute. Când blatul s-a răcit, îl tai în două foi. Pentru crema, baţi albuşurile de la 4 ouă, apoi adaugi gălbenuşurile şi 400 g zahăr, pui vasul pe baie de aburi şi baţi bine până când crema se îngroaşă.
Dai vasul apoi deoparte, ca să se răcească şi, când este rece; adaugi crema încet în untul amestecat bine, pe urmă pui după gust cacao sau cremă de ciocolată la borcan. La final, adaugi şi nuca măcinată şi amesteci pentru omogenizare.
In timp ce crema se răceşte, pui într-o cratiţă zahărul şi, când se caramelizează, adaugi miezul de nucă şi amesteci ca să se îmbrace toată în zahăr. Răstorni apoi nuca pe o farfurie unsă cu ulei, ca să nu se lipească şi laşi să se răcească.
Peste nuca răcită piui un prosop curat sau o pungă şi o zdrobeşti cu sucitorul. Nuca zdrobită o cerni cu s’trecurătbarea mare de supă şi ce cade fin pui în cremă, iar bucăţile mai mari, care rămân în strecurătoare le presari peste prăjitură. Blatul îl tai în două foi pe orizontală.
Le pui una lângă alta, ca să fie o singură foaie. Intinzi deasupra 3/4 din cremă, apoi rulezi încet ambele foi ale blatului ca o ruladă. Acoperi apoi rulada cu crema rămasă, tai din capete ca să faci cioatele buturugii (dacă doreşti să ai trunchi de copac), iar dacă vrei să ai doar ruladă, finisezi ca atare.
Faci cu furculiţa modele, apoi presari caramelul cu nucă (granulele mai mari rămase). Crema este foarte fină, iar caramelul completează gustul acesteia.
Pofta buna!