Tort cu nuca si sirop de mirodenii
PrinteazaO reteta de tort cu nuca si sirop de mirodenii din: unt, oua, coniac, coaja si zeama de portocala, zahar tos, scortisoara, cuisoare, faina, praf de copt, crutoane si miez de nuca.
- unt topit, pentru uns
- 5 ouă mari, gălbenuşurile separate de albuşuri
- 2 linguri de coniac
- coaja rasă şi zeama de la 1 portocală
- 90 g de zahăr tos
- 1/2 de linguriţă de scorţişoară măcinată
- 1/4 de linguriţă de cuişoare măcinate
- 20 g de făină cernută
- 2 linguriţe de praf de copt
- 35 g de crutoane vechi de o zi
- 175 g de miez de nucă
Sirop cu mirodenii:
- 125 g de zahăr tos
- 150 ml de apă
- 3 cuişoare
- 1 baton de scorţişoară
- zeama şi coaja rasă fin de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul la 190°C (cuptor electrici/treapta 5 (cuptor cu gaz). Ungeţi cu unt fundul şi interiorul unei forme de tort de 23 cm, preferabil cu fund detaşabil. Intr-un bol mare, bateţi gălbenuşurile, coniacul, coaja şi zeama de portocală, până obţineţi o compoziţie omogenă şi cremoasă.
Puneţi într-un mixer zahărul, scorţişoara, cuişoarele, făina, praful de copt, crutoanele şi 150 g de nucă şi amestecaţi până obţineţi granule fine. Puneţi amestecul într-un bol mare. în alt bol curat, bateţi albuşurile spumă.
Amestecaţi compoziţia cu gălbenuş cu cea cu crutoane, apoi adăugaţi cu atenţie albuşurile, folosind o lingură mare de metal, până se omogenizează.
Turnaţi compoziţia de tort în tava pregătită şi lăsaţi-o la cuptor 40 de minute. Pentru a vedea dacă este gata tortul, înţepaţi-l cu o scobitoare – dacă scobitoarea iese curată, înseamnă că tortul este făcut, dacă nu, mai lăsaţi-l la cuptor câteva minute.
Cât timp tortul este la cuptor, preparaţi siropul cu mirodenii. Puneţi toate ingredientele într-o oală mică şi amestecaţi-le la foc potrivit până când se dizolvă zahărul. Aşteptaţi să dea în clocot şi lăsaţi la foc mic 5 minute. Aşteptaţi să se răcească de tot înainte de a-l strecura printr-o sită într-un borcan. Măcinaţi sau rupeţi bucăţi mici nucile rămase.
Când tortul este gata, scoateţi-l din cuptor şi înţepaţi-l pe toată suprafaţa cu un beţişor. Presăraţi deasupra restul de nuci, apoi puneţi cu o lingură siropul răcit peste tortul fierbinte. Lăsaţi-l să se răcească înainte de a-l tăia şi a-l servi.
Tort cu nuca si sirop de mirodenii
Pofta buna!