Tort cu nuci, caramel si bezea
PrinteazaTort cu nuci, caramel si bezea din: frisca, cafea, oua, zahar, faina, nuci, unt, vanilie.
- 500 g frişcă
- 100 ml cafea
Pentru blat:
- 6 albuşuri
- 150 g zahăr tos
- 250 g nuci măcinate fin
- 4 linguri cu făină
- sare
Pentru crema caramel:
- 2 ouă + 6 gălbenuşuri
- 200 g zahăr
- 200 g unt
- 100 g nuci zdrobite
Pentru bezele:
- 2 albuşuri
- 100 g zahăr pudră
- esenţă de vanilie
Mod de preparare:
Bate albuşurile cu un praf de sare. Când s-au întărit, pune zahărul, apoi nuca şi făina cernută.
Amestecă puţin pentru a nu scoate aerul din spumă.
Toarnă blatul într-o formă de copt tapetată cu hârtie şi lasă în cuptorul încins până se rumeneşte.
Pentru bezele, bate albuşurile spumă, adaugă zahărul pudră, iar la final, esenţă de vanilie.
Pune compoziţia într-un cornet de hârtie şi formează bezele pe tava tapetată cu hârtie de copt.
Dă la cuptor o oră, la foc mic. Opreşte focul şi lasă să se răcorească în cuptor.
Pentru cremă, topeşte 100 g de zahăr la foc mic. După ce s-a caramelizat zahărul, pune untul şi lasă să se topească.
Adaugă
gălbenuşurile şi ouăle întregi bătute cu restul de zahăr şi amestecă, la de pe foc după ce crema s-a întărit uşor.
După ce s-a răcorit, pune nucile.
Aşază blatul pe un platou, însiropează cu câteva linguri de cafea solubilă mai diluată, acoperă cu cremă de caramel şi apoi cil frişcă proaspătă.
Decorează tortul cu bezele, chou-uri şi fulgi de ciocolată.
Dă la rece până în momentul servirii.
Pofta buna!