Tort profiterol
PrinteazaTort profiterol din: lapte, unt, zahar, oua, faina, smantana pentru frisca, zahar vanilat, zahar pudra, sirop de ciocolata.
- 250 ml lapte
- 125 g unt
- 1 lingură zahăr
- 5 ouă medii sau 6 ouă mici
- unt pentru uns tava
- 200 g făină
- sare
Pentru umplutură:
- 30 g smântână pentru frişcă, păstrată la rece
- 1 pachet zahăr vanilat
- 2 plicuri zahăr pudră
Pentru ornat:
- 100 g sirop de ciocolată
Mod de preparare:
Intr-o crăticioară mică, pui pe foc laptele, untul, zahărul şi un praf de sare. După primele clocote, adaugi în bloc, făina cernută, apoi iei cratiţa de pe foc şi amesteci bine cu 1 lingură de lemn. Când aluatul devine omogen, îl laşi la răcit puţin şi încorporezi pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare.
Laşi aluatul deoparte să se odihnească, iar cuptorul trebuie să fie bine încins. Intre timp, baţi bine frişca până când aceasta se întăreşte şi nu se mai desprinde de pe tel. Adaugi zahărul şi zahărul vanilat şi mai baţi totul doar 2-3 minute.
Pui din nou la rece frişca bătută, lei din aluat cu linguriţa şi pui în grămăjoare mici cât o măslină într-o tavă unsă cu puţin unt. Coci apoi grămăjoarele în cuptorul bine încins, la foc iute, timp de 15,-20 de minute, în primele 15 minute nu trebuie să deschizi uşa cuptorului.
Gogoşelele coap te şi răcite le tai pe orizontală şi le umpli cu frişcă. Aşezi gogoşelele în formă de piramidă, pe un platou şi torni în fir subţire sirop de ciocolată.
Tort profiterol
Pofta buna!