Tort de şampanie
PrinteazaO reteta de tort de sampanie din: oua, sare, zahar, baton de vanilie, coaja de portocala, faina, praf de copt, felatina, rubarba, coaja si suc de portocala, zahar fin, frisca, siropd e zahar, sirop de flori de soc si capsuni.
Pentru blat:
- 4 ouă
- sare
- 150 g zahăr
- miezul de la un baton de vanilie
- coaja rasă de la 1 portocală
- 125 g făină
- 1 linguriţă praf de copt
Pentru cremă:
- 12 foi gelatină
- 250 g căpşuni
- 200 g rubarbă (revent)
- 200 ml sirop de flori de soc
- 600 ml şampanie
- coaja rasă şi sucul de la 1 portocală
- 50 g zahăr fin
- 400 ml frişcă
Pentru sirop şi ornat:
- 125 ml sirop de zahăr
- sucul şi coaja rasă de la 2 portocale
- 2 linguri sirop de flori de soc
- 250 g căpşuni
- 100 ml frişcă
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 180 °C. Se separă ouăle; albuşurile se bat cu zahăr şi un praf de sare; se înglobează pe rând gălbenuşurile, miezul de vanilie şi coaja de portocală, apoi făina amestecată cu praf de copt. 1/2 din compoziţie se toarnă într-o formă de tort (0 26 cm) tapetată cu hârtie de copt şi se coace 15 min. Se lasă să se răcească. La fel se coace şi restul de compoziţie.
Se înmoaie gelatina în apă rece. Se taie căpşunile cuburi şi rubarba bucăţi. Rubarba se pune la fiert într-o crăticioară cu puţină apă, apoi se pasează. Se storc foile de gelatină şi se dizolvă în piureul de rubarbă fierbinte. Se înglobează pe rând siropul, şampania, coaja şi sucul de portocală şi zahărul. Se dă la frigider. Când începe să se întărească, se încorporează frişca bătută şi căpşunile.
Se amestecă siropul de zahăr cu sirop de soc, suc şi coajă de portocală. Pe un platou, se aşază un blat şi se însiropează. Se pune deasupra 1/2 din cremă; se nivelează şi se acoperă cu al doilea blat, însiropat şi din nou cremă. Se dă la frigider 4 ore. Apoi se acoperă cu frişcă bătută şi se ornează cu fructe.
Tort de şampanie
Pofta buna!