Tort Savarina
PrinteazaTort Savarina din: oua, zahar, pesmet, faina, gem, praf de frisca, unt, apa, esenta de rom, cirese din compot.
Pentru blat:
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 6 linguri pesmet
- o lingură rasă făină albă
- un borcan gem, în funcţie de preferinţe
- un plic praf de frişcă
- unt pentru uns tava
Pentru sirop:
- o cană zahăr
- o cană apă
- o fiolă esenţă de rom
- un plic zahăr vanilat
Pentru ornat:
- cireşe din compot
Mod de preparare:
Se freacă-gălbenuşurile cu zahărul, compoziţie în care se adaugă pesmetul şi făina. Separat, se bat albuşurile şi se toarnă pesfe compoziţie, se omogenizează bine şi se toarnă în tava de chec unsă cu unt, care se dă la cuptor 20-25 de minute, la foc potrivit.
Pentru sirop, se amestecă o cană de zahăr, o cană de apă şi un plic zahăr vanilat si se pun la fiert. După ce s-a dizolvat zahărul, se lasă la răcit, apoi se adaugă esenţa de rom. Blatul se taie în două, pe grosime.
Se însiropează prima foaie de blat, iar peste ea se pune 1/3 din cantitatea de frişcă. Deasupra se pune a doua foaie de blat şi se însiropeză şi ea. Se unge apoi cu gem.
Se îmbracă totul în frişca rămasă. Se ornează cu cireşe din compot.
Pofta buna!