Tort sicilian: Cassata
PrinteazaCassata din: unt, zahar, faina de migdale, oua, lichior de portocale, amidon, fructe confiate, zahar, ricotta, ciocolata neagra, martipan, colorant, zahar pudra, lamaie, apa.
Pentru blat:
- 125 g unt
- 120 g zahăr
- 125 g făină de migdale
- 3 ouă
- 50 ml lichior de portocale
- 40 g amidon
Pentru umplutură:
- 140 g fructe confiate diverse
- 100 g zahăr
- 50 ml lichior de portocale
- 500 g ricotta
- 60 g ciocolată neagră răzuită
Pentru decor:
- 500 g pastă albă de marţipan
- colorant verde
Pentru glazură:
- sucul unei lămâi
- 100 g zahăr pudră
- 2 linguri apă caldă
Mod de preparare:
Pentru blat, untul se freacă bine cu zahărul pentru a obţine o cremă spumoasă în care se adaugă făina de migdale. Se mai amestecă 5 minute, se adaugă ouăle, lichiorul şi se amestecă 20 de minute. Se pune amidonul, se amestecă şi se toarnă aluatul într-o formă tapetată cu hârtie. Se coace 45 de minute.
Pentru umplutură, fructele se pun în lichior pentru o oră, se trece ricotta prin sită şi apoi se amestecă cu fructele, zahărul şi ciocolata.
Blatul se taie în două, se pune o parte pe platoul de servit, se aşază amestecul de fructe şi se acoperă cu a doua parte a blatului.
Pasta de marţipan se amestecă cu colorant, se lucrează şi se întinde pe masă şi apoi se acoperă tortul cu foaia. Se îndepărtează marginile în plus, care pot fi folosite pentru decor. Pentru glazură se amestecă rapid ingredientele şi se toarnă peste tort. Se lasă să se închege glazura şi se dă tortul la rece pentru 3 ore.
Cassata
Pofta buna!