Tort special
PrinteazaO reteta delicioasa de tort special din: oua, zahar, cacao, nuca macinata, sare, faina, zahar vanilat, galbenusuri, esenta de vanilie, lapte, cafea instant, coniac, coaja de lamaie si mix de alune de padure.
pentru blat:
- 10 ouă
- 10 linguri zahăr
- 2 linguri cacao
- 6 linguri nucă măcinată
- un praf sare
- 3 linguri făină
- un plic zahăr vanilat
pentru cremă:
- 6 gălbenuşuri
- 200 g zahăr
- esenţă de vanilie
- 100 ml lapte
- 2-3 plicuri cafea instant
- un praf sare
- 350 g unt
- 3 linguri rom natural sau coniac
pentru sirop:
- 250 ml apă
- 250 g zahăr
- coaja de la 2 lămâi
- 50 ml coniac
- un plic cafea instant
pentru ornat:
- mix de alune de pădure, caju, nuci, fistic şi migdale
Mod de preparare:
Se separă pentru început ouăle. Gălbenuşurile se freacă cu sare, iar albuşurile se bat spumă. Se adaugă zahărul în ploaie, gălbenuşurile, nucile măcinate, cacaua şi făina cernute. Se încorporează uşor să nu se formeze cocoloaşe şi se toarnă în forma de tort, tapetată cu hârtie. Se bagă apoi în cuptorul încins în prealabil.
Cât timp se coace blatul, se pregăteşte siropul. Se pun zahărul şi apa la fiert. Se fierbe la foc mic şi, la final, se adaugă romul, cafeaua instant şi coaja de lămâie.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă un praf de sare, vanilia şi laptele fierbinte. Se amestecă bine până ce începe să se îngroaşe. Se lasă apoi la răcit, după care se încorporează puţin câte puţin în crema de unt frecată cu romul natural. La sfârşit, se adaugă cafeaua instant.
Se taie blatul răcit în trei foi si se însiropează, apoi se îmbracă cu cremă. Tortul se ornează cu migdale, caju, alune, fistic si nuci bine rumenite, date prin sirop. Se lasă la rece 1-2 ore.
Tort special
Pofta buna!
Incoming search terms:
- tort special