Tort Valentine
PrinteazaTort Valentine din: oua, zahar pudra, faina, lamaie, lapte, amidon, zahar, margarina, vanilie, visine, smantana, zahar vanilat, intaritor pentru frisca, gelatina, ciocolata alba, colorant alimentar.
Pentru blat:
- 7 albuşuri
- 200 g zahăr pudră
- 250 g făină
- 1 lămâie mică
Pentru cremă:
- 400 ml lapte
- 4 linguri amidon
- 2 ouă
- 5 linguri zahăr
- 5 linguri margarină
- 1 baton vanilie
- 200 g vişine congelate
Pentru decor:
- 200 ml smântână dulce pentru frişcă
- 50 g zahăr vanilat
- 1 plic întăritor pentru frişcă
- 1 plic gelatină pentru tort roşie
- 100 g ciocolată albă
- colorant alimentar roşu
Mod de preparare:
Pregăteşti blatul aşa:
Baţi spumă albuşurile, apoi adaugi treptat zahărul pudră şi baţi până obţii o bezea tare şi lucioasă. Adaugi coaja rasă şi zeama de la lămâie şi încorporezi. Pui apoi făina, amestecând până la omogenizare. Tapetezi forma de tort inimioară cu hârtie de copt şi torni aluatul. Dai la cuptor, la foc mic, până se rumeneşte uşor. Tai blatul în două. Pui o folie alimentară în formă, apoi aşezi primul blat. Nu este necesar să însiropezi blatul deoarece se va înmuia de la cremă.
Pregăteşti crema aşa:
Dizolvi amidonul în 2-3 linguri de lapte, apoi îl amesteci cu restul de lapte. Adaugi ouăle şi zahărul şi pui să fiarbă la foc mic, mestecând continuu ca să nu se lipească şi să nu facă nici cocoloaşe. Când a dat în clocot şi s-a îngroşat, dai deoparte, adaugi margarina şi batonul de vanilie şi mesteci bine până se omogenizează. Adaugi vişinile bine scurse şi torni crema peste tort. Aşezi deasupra celălalt blat şi dai la rece 2 ore.
După ce s-a întărit crema, îndepărtezi forma şi folia. Frişca lichidă o mixezi împreună cu zahărul vanilat şi cu pliculeţul de întăritor, până ajunge la consistenta potrivită. Atenţie, dacă mixezi mai mult decât trebuie, rişti să se taie. îmbraci apoi tortul în frişcă şi nivelezi.
Eu am folosit un cuţit de pâine, dar există în comerţ forme speciale, ca un fel de pieptăn cu care poţi face lucrul ăsta. Din frişcă, cu ajutorul unui şpriţ, am conturat inimioara cu un fel de bordură. Prepari apoi gelatina pentru tort conform indicaţiilor de pe plic şi o torni pe tort. Dai apoi la rece ca să se întărească. Ciocolata albă o rupi bucăţele şi o topeşti la bain-marie (pe baie de aburi), adăugând şi colorant alimentar roşu.
Torni într-o tăviţă tapetată cu hârtie de copt şi când se întăreşte, decupezi cu ajutorul unei forme, inimioare. Aşezi inimioarele de jur-împrejurul tortului. După ce se întăreşte gelatina, desenezi cu frişcă inimioare pe tort.
Pofta buna!