Tort de vanilie şi ciocolată
PrinteazaTort de vanilie şi ciocolată
Pentru blat:
- 200 g unt
- 7 linguri praf de cacao
- 220 g făină
- 1 linguriţă praf de copt
- 280 g zahăr
- 1 vârf de sare
- 1 baton de vanilie
- 2 ouă
- 150 g smântână
Pentru crema de ciocolată şi frişca
- 250 ml frişca
- 1 pacheţel zahăr vanilinat
- 100 g glazură de ciocolată amăruie
- 2 linguri rom
Mod de preparare:
Incingeţi cuptorul la 175°C. Topiţi untul şi amestecaţi-l cu praful de cacao şi 125 ml apă. Cerneţi făina şi praful de copt într-o strecurătoare şi amestecaţi-o cu zahărul şi sarea. Tăiaţi batonul de vanilie pe lung în două, scoateţi-i măduva şi adăugaţi-o în amestecul de mai sus.
Frământaţi bine făina împreună cu untul cu cacao, ouăle şi smântână. Puneţi aluatul într-o formă de sufleu unsă în prealabil cu grăsime. Coaceţi-l 45-50 de minute, apoi lăsaţi-l să se răcească. Incălziţi frişca şi zahărul vanilinat. Fărâmiţaţi glazura şi topiţi-o în frişca, amestecând continuu.
Adăugaţi romul şi lăsaţi amestecul să dea o dată în fiert. Turnaţi-l apoi într-un castron. Bateţi-l puţin, până când se omogenizează. Acoperiţi-l şi lăsaţi-l la rece.Tăiaţi blatul pe orizontală în două, şi umpleţi-l cu 1/3 din cremă, îmbrăcaţi tortul cu restul cremei şi întindeţi-o cu un cuţit lat.
Pofta buna!