Tort
PrinteazaO reteta delicioasa de tort din: blat din pandispan, smantana dulce ceai de bergmota, galbenusuri, zahar, miere de salcam, ciocolata menaj, coacaze rosii si zmeura.
pentru blat:
- 1 blat rotund din pandişpan
pentru spumă:
- 200 ml smântână dulce
- 50 ml lapte
- 1 plic ceai de bergamotă (sau de citrice)
- 25 ml apă
- 2 gălbenuşuri
- 20 g zahăr
- 30 g miere de salcâm
- 60 g ciocolată menaj
pentru sirop:
- 25 ml apă
- 25 g zahăr 1 linguriţă rom
pentru decor:
- 150 g ciocolată menaj
- 50 ml smântână dulce
- coacăze roşii
- zmeură
- frunze de mentă
Mod de preparare:
Prepară ceaiul de bergamotă cu 25 ml de apă, lăsând pliculeţul înăuntru până când se răceşte complet. Toarnă ceaiul într-o crăticioară, adaugă 100 ml de smântână şi laptele şi pune-le la fiert până când încep să dea în clocot.
Intre timp, bate cu telul gălbenuşurile, cu zahărul şi mierea, încorporează compoziţia de lapte şi smântână şi pune-le la fiert, la foc mediu. Adaugă ciocolata topită, amestecând continuu până la obţinerea unei creme destul de groase. Ia vasul de pe foc şi lasă crema să se răcească.
Bate uşor smântână rămasă, adaug-o în crema de ciocolată, amestecând cu grijă. Pune spuma obţinută în frigider. Imbracă pe interior marginile unei forme detaşabile pentru tort cu hârtie de copt.
Taie blatul la mărimea formei şi aşază-l pe fundul acesteia. Insiropează-l cu sirop de rom, pe care l-ai obţinut prin fierberea a 25 ml de apă cu zahărul şi cu romul. Toarnă în formă jumătate din cantitatea de spumă, niveleaz-o cu o spatulă şi pune tortul 30 de minute în congelator.
Desfă marginea formei, ridic-o uşor, îndepărtează cu grijă hârtia de copt şi aşază tortul pe un grătar. Topeşte ciocolata, amestec-o cu smântână şi întinde glazura pe tort. Decorează cu fructe de zmeură, coacăze şi frunzuliţe de mentă.
Tort
Pofta buna!