Torta
PrinteazaTorta
Torta italienească este o tartă sau o plăcintă delicioasă, preparată din făină, ouă şi ulei de măsline. Pentru o torta deosebită se împarte aluatul în câteva părţi egale, iar fiecare parte se întinde într-o foaie subţire.
Foile se aşază una peste alta, unse între ele cu ulei de măsline, pentru a obţine un foitaj crocant atât în stratul superior, cât şi în cel inferior. Foaia superioară de aluat poate fi decorată artistic sau cu un model ce imită grilajul.
O torta dulce se face cu un amestec bogat de Ricotta şi ouă, la care se adaugă condimente şi fructe uscate şi se garniseşte cu nuci. O tortca consistentă se face dintr-un amestec bogat de ceapă, unul sau mai multe sortimente de brânzră si şuncă sau cârnaţi, toate încorporate într-o budincă de ouă.
Se poate adăuga spanac, sparanghel, ardei, măsline, roşii uscate şi ierburi proaspete. Brânzeturile italieneşti oferă o largâă varietate de gusturi şi texturi, de la brânza dulce şi moale numită Ricotta, la sortimentele de brânză Asiago, Provolone sau Groviera, cu un gust intens, până la parmezan, proaspăt ras şi picant. Se pot aşeza ouă întregi fierte între straturile de umplutură, care devin vizibile atunci când se taie plăcinta.
Există numeroase variante regionale ale acestei torta, fiecare familie având propria ei reţetă, în special pentrru torta pasqualina, plăcinta tradiţională de Paşte.