Tortilla
PrinteazaO reteta de tortilla din: cartofi, ulei de masline, ceapa, sare de mare, piper si oua. Renumita Tortilla si-a castigat titlul de mâncare naţională – tortilla espanola. Pe teritoriul Spaniei, există o mulţime de reţete diferite de tortilla – în Valencia, aceasta este preparată îndeosebi cu orez şi cu şuncă, în timp ce în Granada, bine-cunoscuta tortilla del Sacromonte se prepară cu fudulii de taur şi cu creier de vacă. Următoarea reţetă simplă are la bază o tortilla tradiţională din Madrid.
- 900 g de cartofi făinoşi medii
- 100 ml de ulei de măsline
- 1 ceapă mare, curăţată şi tăiată julien
- sare de mare şi piper negru
- 6 ouă mari
Mod de preparare:
Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i felii subţiri. încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie mare, cu fund gros. Adăugaţi cartofii şi ceapa, cu puţină sare şi piper şi amestecaţi bine. Micşoraţi flacăra şi prăjiţi cartofii timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când, pentru ca aceştia să nu se lipească de fundul tigăii.
Când cartofii şi ceapa se înmoaie, fără însă a se rumeni, luaţi tigaia de pe foc şi scurgeţi uleiul în exces într-un bol; păstraţi-l pentru mai târziu. Bateţi uşor ouăle într-un castron mare, doar atât cât e necesar pentru a se amesteca. Adăugaţi cartofii uşor prăjiţi în ouăle bătute şi lăsaţi-i câteva minute.
Incingeţi 2-3 linguri din uleiul rămas într-o tigaie antiaderentă, cu diametrul de 26 cm, şi turnaţi amestecul de cartofi cu ou, rotind tigaia pentru a întinde amestecul în mod uniform. Lăsaţi pe foc 4-6 minute sau până când tortilla se rumeneşte bine şi se desprinde de pe marginea tigăii.
Intoarceţi tortilla cu atenţie şi prăjiţi-o şi pe partea cealaltă. Pentru asta, desprindeţi marginile cu o spatulă flexibilă termorezistentă, apoi aşezaţi o farfurie mare deasupra tigăii şi întoarceţi-le cu atenţie pe amândouă. Folosind spatula, aşezaţi tortilla înapoi în tigaie, cu partea rumenită deasupra. Lăsaţi-o pe foc alte câteva minute, până când este gata şi pe cealaltă parte; dacă preferaţi să fie mai moale pe dinăuntru, luaţi-o mai repede de pe foc.
Aşezaţi cu atenţie tortilla pe o farfurie şi lăsaţi-o să se răcească – ideal este să o consumaţi la temperatura camerei. Serviţi-o tăiată felii groase, pe post de aperitiv sau alături de o salată mixtă, ca o masă de prânz gustoasă.
Tortilla
Pofta buna!