Sfaturi pentru ingrijirea pielii Epilarea nu este singura pregatire pe care o femeie trebuie sa o faca inainte sa mearga la plaja. Daca vrei sa arati bine si sa te bronzezi frumos, iar culoarea capatata sa dureze cat mai mult, atunci ai nevoie de cativa pasi de ingrijire care sa ajute pielea sa-ti pastreze catifelarea […]
Tot ce trebuie sa stii despre Aftele Bucale
PrinteazaTot ce trebuie sa stii despre Aftele Bucale. Deşi dimensiunile lor sunt reduse, aftele bucale creează o serie de efecte negative greu de suportat atunci când îşi fac apariţia în cavitatea noastră bucala.
Mestecatul alimentelor este o adevărată provocare atunci când ai afte care te forţează să mesteci cu mare grijă, cu gura pe jumătate deschisă pentru a nu atinge acele zone şi, de multe ori, acestea se măresc şi creează un disconfort permanent, simţit chiar şi noaptea.
Din fericire, ele nu sunt contagioase, dar acesta este, de fapt, singurul lucru pozitiv legat de aftele bucale.
„Aftele sunt răni deschise care se formează în ţesutul moale din interiorul gurii, de obicei, pe buzele interioare, obraji, gingii şi limba. Sunt albe şi rotunde, cu un inel de culoare roşie în jurul marginii exterioare.
În funcţie de mărimea lor, pot rezista până la 3 saptamani în cavitatea bucala.
Nu se ştie exact care este cauza, dar, în general, sunt declanşate de leziuni minore, cum ar fi muşcarea obrazului, iritanţi, stres, deficienţe nutriţionale şi alergii alimentare. Dar asta nu este tot, aftele bucale pot fi cauzate, de asemenea, de modificări hormonale, de un sistem imunitar slăbit şi de prezenţa celor doi cromozomi X, de aceea femeile sunt mai susceptibile de a le avea decât bărbaţii”, explica medicul stomatolog Andra Custura.
Metode pentru prevenirea şi ameliorarea aftelor bucale
Evita alimentele acide care conţin zahăr!
De îndată ce simţi o durere în interiorul gurii, renunţa la sucul de portocale pe care obişnuiai să-l consumi zilnic. Acizii pot irită şi mai mult pereţii cavităţii bucale şi pot crea răni, provocând o senzaţie de arsură şi prelungirea duratei procesului de vindecare.
„Trebuie să cunoaştem faptul că bacteriile din gură transforma, de asemenea, zahărul în acid. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale cariilor dentare, dar poate prelungi şi prezenţa aftelor bucale, accentuând simptomele de usturime, arsură sau chiar durere”, spune dr. Andra Custura.
Schimbă pasta de dinţi!
Pasta de dinţi şi apa de gură care conţin sulfat de sodiu, un ingredient de spumare utilizat în mod obişnuit, pot declanşa apariţia aftelor bucale în cazul persoanelor mai sensibile.
În cazul în care se observă un astfel de efect al pastei de dinţi, este bine că aceasta să fie schimbată cât mai repede. „Paştele de dinţi care conţin ingredienţi nocivi precum sulfatul de sodiu pot cauza apariţia aftelor bucale sau pot accentua simptomele aftelor deja existente din cauza altor factori.
Aceste efecte sunt diferite, în funcţie de sensibilitatea ţesuturilor de la nivelul gurii, însă un medic poate spune cu exactitate dacă există un risc sau nu în acest caz”, afirma medicul.
Clătirea gurii cu apă sărată!
Aceasta este metoda recomandată de medicii stomatologi pentru această problemă, iar exceptând gustul neplăcut al acestui procedeu, este un remediu care funcţionează foarte bine.
Însă, în cazul în care nu funcţionează, înseamnă că nu ai folosit cantitatea de sare necesară. „Sarea curata şi deshidratează rana pentru a ajuta că aceasta să se vindece şi amorţeşte temporar durerea şi arsurile create de aftele bucale. Însă, trebuie să ştii că la început se va produce o durere destul de mare, însă va fi de scurtă durată, până ce zonă va fi amorţită. Amestecul nu trebuie înghiţit, ci după folosire se elimină şi se clăteşte gura ulterior”, explică dr. Andra Custura.
Amestecul cu bicarbonat de sodiu!
La fel ca în cazul amestecului de apă cu sare, bicarbonatul de sodiu poate înlocui sarea pentru realizarea clătirii în cazul aftelor bucale. Acesta este foarte eficient în tratarea şi ameliorarea simptomelor afecţiunilor cavităţii bucale. „Bicarbonatul de sodiu este un alcalin, astfel ajuta la neutralizarea acizilor din gură care irită şi inflamează ţesuturile şi, de asemenea, este un amestec care ajută la curăţarea şi liniştirea zonelor.
O linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o ceşcuţă cu apă călduţă are efecte benefice în tratarea aftelor bucale”, spune medicul.
Clătirea cu apă oxigenată!
Medicii recomanda clătirea cu peroxid de hidrogen pentru a trata rănile şi aftele bucale, aceasta fiind soluţia cea mai bună, întrucât are efecte imediate şi nu creează neplăceri că în cazul amestecului cu sare care are un gust neplăcut.
„Peroxidul de hidrogen este un antiseptic, deci curăţă inflamaţia şi ajuta că vindecarea să aibă loc mult mai repede, dar, deşi are un gust neplăcut, amestecul cu sare este mult mai eficient. Apă oxigenată calmează durerea şi relaxreaza zona afectată, dar pentru scurt timp. Aceasta se poate folosi simplă sau în amestec cu apă, în funcţie de gravitatea peroblemei”, completează dr. Andra Custura.
Aplică lapte de magneziu!
Este posibil să ştii că laptele de magneziu sau hidroxidul de magneziu reprezintă o soluţie foarte bună pentru arsuri la stomac şi constipaţie. Ei bine, se pare că acesta este, de asemenea, un ajutor în lupta cu aftele bucale, pentru că are rol de a curăţa şi dezinfecta zona, pentru o vindecare rapidă.
„La fel ca bicarbonatul de sodiu, laptele de magneziu este un alcalin, care neutralizează acidul gastric sau, în acest caz, acidul care irită şi inflamează ţesuturile gurii.
Laptele de magneziu formează un scut care ajută temporar şi protejează zona de substanţe iritante. Acesta se poate folosi la clătirea gurii, dacă aftele bucale s-au extins sau numai la tamponare, dacă acestea sunt în număr mic”, explică dr. Andra Custura.
Articol preluat de aici.
Poate te intereseaza si:
Cum poţi scăpa de durerile de spate
Practicanţii cunosc pe propria piele efectele pe care yoga le are asupra corpului, minţii şi a spiritului nostru, însă acum, două studii importante dovedesc ştiinţific ceea ce mulţi au crezut şi au experimentat de foarte mult timp, şi anume că yoga îmbunătăţeşte şi ameliorează durerile de spate cronice. Andreea Lada, instructor yoga, ne spune cum […]
Îngrijirea pielii toamna
Temperaturile încep să scadă şi treptat se instalează toamna cu ale sale caracteristici: vântul care aşterne un covor de frunze pe alee, ploaia care inundă străzile şi ceaţa care ne tulbura vederea. Nu e de mirare că şi corpul nostru cere mai multe haine, pentru a se feri de condiţiile extreme. Dar este important că […]