Totul despre Aronia
PrinteazaAronia sau aronicul este un arbust intrat de curând în culturile noastre, datorită proprietăţilor sale vindecătoare. Este originar din America de Nord unde creşte şi acum în stare naturală, spontană si a fost aclimatizat în Europa în secolul al XlX-lea, fiind adus de către ruşi. în Estul Europei a ai uns datorită eforturilor biologului Miciurin, care a selecţionat soiuri cu fructe din ce în ce mai mari şi mai dulci.
Aronia este înrudit cu mărul, face parte din familia Rosaceelor şi are fructe care pot să fie de culoare roşie sau neagră. Arbustul creşte până la 1200 m altitudine, nu este pretenţios la temperatură, poate rezista până la -30 grade Celsius, dar are nevoie de soluri umede. Planta rodeşte începând cu al treilea an de vegetaţie, dar pentru aceasta este bine ca să se elimine prin tăieri de primăvară crengile prea dese.
Sunt suficiente 10-12 crengi mai puternice. Fructele se coc începând cu luna august şi se menţin pe crengi până dă îngheţul. Un arbust de aronia poate produce fructe până la vârsta de 25 – 30 de ani. Un arbust matur (între 5-10 aini) poate produce 10-17 kg fructe anual.
Recoltarea fructelor se face prin tăierea ciorchinilor. Fructele pot fi uscate la temperatura de 50 – 60 grade şi apoi depozitate în cutii de carton sau în pungi de hârtie.
Pot fi folosite ca atare sau rehidratate în apă, ceai sau alcool (ca stafidele), dacă se folosesc la prăjituri. De asemenea, pot fi congelate imediat după recoltare. Prin aceste metode de păstrare, congelare şi uscare, gustul fructelor devine mai catifelat, acestea nu mai sunt atât de astringente şi amărui.
Proprietăţile lor vindecătoare nu se pierd şi se pot păstra de la un sezon la altul. Din fructe se prepară dulceţuri, gemuri, sucuri şi siropuri, marmelade, paste, lichioruri, compoturi. Prin gătire, o parte din vitaminele prezente în fructe se distrug, de aceea sunt recomandate mai ales congelarea şi uscarea ca metode de păstrare.
Fructele proaspete se pot păstra ca atare în locuri răcoroase (până la 5 grade Celsius), ferite de razele directe ale soarelui, până la două luni. La o temperatură mai mare fructele se păstrează cel mult două, trei săptămâni.
Toată bogătia acestui arbust stă în fructele care au un gust dulceag-amărui şi conţin o cantitate uriaşă de antioxidanţi, fiind de 15 ori mai bogate în antocianine decât afinele, coacăzele sau rodiile. Fructele conţin zaharuri, acizi organici, tanini, pectine, sorbitol, minerale: magneziu, fosfor, cupru, iod, antocianine, flavonoide şi multe vitamine: B, E, K, o mare cantitate de Vitamina PP care ajută la fixarea Vitaminei C în ţesuturi şi de asemenea, conţin de 5 ori mai multă Vitamina C decât strugurii. Seminţele sunt bogate în uleiuri.
Datorită compoziţiei lor chimice, fructele de aronia sunt recomandate în multe afecţiuni: măresc rezistenţa şi elasticitatea vaselor sanguine, reduc hipertensiunea sanguină şi arterioscleroza, ajută la normalizarea colesterolului, susţin o bună circulaţie la nivel cerebral.
Consumul regulat de fructe de aronic ajută la detoxifierea organismului, prin faptul că elimină metalele grele (plumb, cobalt) şi alte toxine datorate unei alimentaţii greşite, cu mulţi aditivi, afânători, potenţatori de gust, de culoare şi conservanţi chimici.
Protejează organismul de radiaţiile zilnice (de la telefonul mobil, calculator sau alte aparate), protejează împotriva radiaţiilor ultraviolete, reduce riscul îmbolnăvirii de cancer. 100g fructe de aronia asigură necesarul zilnic de acid folic, din acest motiv aceste fructe sunt recomandate femeilor care doresc să rămână însărcinate şi gravidelor
. Datorită conţinutului de inulină, fructele de aronia sunt recomandate în diabetul de tip II.
Fructele de aronia au un efect tonic general, înviorează, cresc vitalitatea şi sporesc imunitatea, echilibrează metabolismul, scad nivelul hormonilor de stres, calmează şi întreţin buna dispoziţie.
Sunt recomandate în dietele sportivilor, ale copiilor care prezintă insuficienţă de iod, ca antialergice, datorită proprietăţilor antihistaminice. Purifică sângele şi sunt recomandate în dietele antiage.
Suc proaspăt din fructe de aronia
Sucul proaspăt de aronia se obţine prin stoarcere cu storcătorul electric. Se îndulceşte cu miere de albine şi se administrează câte 100ml de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale. Este recomandat în afecţiuni ale rinichilor, previne arterioscleroza, reglează funcţionarea tiroidei, reduce hipertensiunea.
Suc fiert din fructe de aronia
Se pun fructele de aronia într-un vas şi se toarnă peste ele apă, cât să le acopere. Se pune vasul la foc potrivit până când amestecul ajunge la temperatura de 60o Celsius. Nu trebuie lăsat să dea în clocote, vasul se ia de pe foc înainte ca lichidul să înceapă să clocotească.
Se lasă vasul acoperit până când aproape s-a răcit de tot lichidul, apoi se trece totul printr-o sită. La 1 litru de suc de fructe obţinut se adaugă 1 lingură de miere şi 1 lingură zeamă de lămâie. Se amestecă şi se toarnă sucul în sticle, se pun dopuri şi se sterilizează sticlele, tinându-le într-un vas la bain-marie sau la cuptorul încălzit, dar după ce s-a stins focul.
Dulceata din fructe de aronia
- 1 kg fructe de aronia
- 800 g zahar sau miere a albine
- 1 lamaie
- 1 betisor de scortisoara
Se spală fructele, se înlătură frunzele şi coditele şi pun într-un vas în straturi alternative cu zahărul sau mierea. Se lasă vasul acoperit până a doua zi, apoi se adaugă o cană de apă, scorţişoara şi se fierbe la foc potrivit până când fructele se înmoaie şi siropul se leagă bine.
Se adaugă zeama de lămâie şi se amestecă şi se lasă să mai fiarbă 10 minute, apoi se ia vasul de pe foc şi se toarnă dulceaţa fierbinte în borcane sterilizate. Se unge gura borcanelor cu alcool alimentar şi se închid cu capace ermetice.
Compot din fructe de aronia
- 1 kg fructe de aronia
- 500 g zahar sau miere
- 4 cuisoare
- 4 aspirine
Se spală fructele şi se repartizează în borcane sterilizate. Se pune în fiecare borcan câte 1-2 linguri zahăr sau miere, câte 1 cuişor şi câte 1 tabletă de aspirină. Se închid borcanele ermetic şi se sterilizează la bain-marie sau în cuptorul bine încălzit, după ce s-a stins focul. Se lasă în cuptor până a doua zi.
Incoming search terms:
- dulceata de aronia
- aronia proprietati
- sirop de aronia
- totul despre aronia
- despre aronia
- suc de aronia
Foarte tare articolul asta
Si mie imi place articoul despre aronia, mai ales ca sunt si cateva retete
Daca doriti fructe goji sau fructe aronia produse in Romania, proaspete sau congelate contactati-ne: 0726.800.601
*Pret fructe goji: 75 lei/kg (peste 5kg-60lei/kg)
*Pret fructe aronia proaspete sau congelate: 25 lei/kg (peste 10kg-20lei/kg)
*Pret fructe aronia deshidratate: 45 lei/kg
***Dulceata de goji :15 lei (cu zahar brut)
***Dulceata de aronia:10 lei (cu zahar brut)
Trimitem prin FAN Courier, pret transport 21-26lei/pachet.La comenzi peste 400 lei transport gratuit !
Deasemenea avem si arbusti aronia si goji de vanzare !
Your article does tell everything about aronia indeed! Including that the seeds contain oils.
Aronia is particularly suitable to athletes seeking help with muscle recovery post workout thanks to its anti-inflammatory properties.
În ce anotimp se plantează arbustul armonia?
Aronia