Totul despre Bolile reumatismale

Printeaza

MiereTopul medicamentelor

Toamna aceasta este mai schimbătoare ca niciodată: ba ne pedepseşte cu ploi reci şi zile mohorâte, ba ne alintă cu raze de soare arzător, ridicând temperatura aerului la 25°C. După cum se ştie, aceste schimbări bruşte de temperatură pro­voacă un disconfort major persoanelor cu boli reu­matice. Un motiv întemeiat pentru a-i cere sfaturi unui farmacist cu mare experienţă: d-na Angela Ilina, de la Farmacia APIFARM. Cu multă bunăvoinţă, ne-a ofe­rit următorul top al medicamentelor anti-reumatice.

Bolile reumatice sunt afecţiuni inflamatorii cronice, dureroase, care atacă oasele, articulaţiile, muşchii, ten­doanele şi ligamentele. Totodată, reumatismul poate afecta şi organele interne: inima, rinichii, plămânii sau pielea. Umflarea, roşeaţa, rigiditatea, căldura şi durerea sunt simptome de inflamaţie specifice bolilor reuma­tice. Terapia medicamentoasă a bolilor reumatice se face cu antiinflamatoare steroidiene şi nesteroidiene, precum şi imunomodulatoare sau imunosupresoare în bolile cu componentă autoimună. Din nefericire, ma­joritatea medicamentelor din aceste clase dau reacţii adverse grave, ele fiind folosite în cure prelungite – luni sau chiar ani de zile. De aceea, pentru tratarea sau ame­­liorarea bolilor reumatice, tratamentele fitote­ra­pice şi apiterapice au efecte benefice pe termen lung, fără să prezinte reacţii secundare specifice medica­men­telor de sinteză.

Farm. Angela Ilina

Reumatismul se instalează în diferite zone articu­lare, artroza fiind una dintre cele mai frecvente boli reumatice. Alterarea sistemului osos şi a articulaţiilor apare atât din cauza vârstei, cât şi din cauza deficien­ţelor circulatorii la nivel articular şi a reducerii nivelu­lui metabolismului celular. Alterarea se produce şi pe plan general, o dată cu scăderea eficacităţii sistemului imunitar.

* Lăptişorul de matcă ameliorează sensibil starea pacientului reumatic şi este, în ace­laşi timp, un excelent mod de prevenire a bolii. Conţinutul său bogat în mine­rale (mangan şi fos­for), aminoacizi (triptofan şi tiro­zină) şi vitamine (A, D şi E) sti­mu­lează hrănirea carti­lajelor afec­tate, asigură vitalita­tea ţesuturilor de susţinere şi menţine sănătatea oaselor.

* Veninul de albine a fost multă vre­me utilizat în medicina tradi­ţio­­nală pentru tratamentul diver­selor forme de reuma­tism, dato­rită pro­prie­tăţilor sale antiin­fla­matoare şi analgezice. Aplica­rea locală, sub for­mă de unguente, reduce durerile osteo-articulare şi restabileşte parţial mobilitatea articulaţiilor şi a co­loa­nei vertebrale, ceea ce permite reducerea dozelor de medicamente antiin­fla­matoare nesteroidiene. Există însă şi efecte secundare ale veninului de al­bine, cum ar fi reacţiile alergice loca­le, care dispar rapid la admi­nistrarea de antihista­mi­nice.

* Extractul de propolis are un puternic efect anti­in­flamator, propolisul fiind cunoscut în popor şi sub denumirea de “aspirină naturală”. Pro­polisul poate fi recomandat în tra­tamentul artrozei cervicale, fiind un bun adjuvant şi în cazurile de artrită reumatoidă. Aso­cierea cerii de albine cu propolisul este utilă în trata­mentul unor boli degenerative ale articula­ţiilor, con­siderate incurabile, din cau­za ireversibilităţii proceselor ce au loc.

* Apireven (Institutul de Cerce­tare – Dezvoltare pentru Apicultură) este un unguent cu venin de albine, extract de propolis, ceară de albine, extract de capsici, cu acţiune antioxidantă, antiseptică şi cicatrizantă, care asigură activarea circulaţiei perife­rice, ceea ce deter­mină o stare de relaxare şi confort. Crema se aplică pe zona dureroasă în cantitate redusă, se masează uşor (fără presiune asupra ţesutului), după care se acoperă cu un material textil, pentru menţinerea căldurii în timpul nopţii. După aplicare, se spală bine mâinile, evi­tându-se atin­gerea ochilor. Atenţie! Eventuala înro­şire a zonei pe care s-a aplicat crema dispare după 30 de minute şi constituie dovada eficienţei produsului. Dacă reacţia persistă, se întrerupe utilizarea. Persoanele cu aler­gie la polen, propolis sau venin de al­bine nu pot face trata­mente cu astfel de produse!

* Salicilol natural (HOFIGAL), comprimate cu ex­tract de scoarţă de salcie, rozmarin şi şovârv – acţionează eficient în calmarea durerilor, comba­terea febrei şi a inflamaţiei, fără efecte iritante asupra mucoasei gastrice şi intestinale.

* Gemoderivatul de mu­guri de coacăz negru (PlantEx­trakt Cluj) este eficient în ar­troze şi în unele forme de reu­matism inflamator (artrite, po­liartrite), fiind asociat cu alte macerate gli­cerinice recomandate de medic sau farmacist.

* Gemoderivatul din mu­guri de jneapăn (PlantExtrakt Cluj) este un remediu regenerator pentru sistemul osteoarticular, cu acţiune anti-inflamatoare asupra tuturor cartilajelor articulare, efi­cient în coxartroze, gonar­troze, ar­troze vertrebrale, reumatism cro­nic degenerativ, osteoporoză.

* Gemoderivatul din mu­guri de viţă-de-vie are acţiune antireumatică, antiin­flamatoare şi imunomodulatoare, fiind recomandat în reumatism articular acut, reumatism degenerativ, cox­artroză, gonar­troză şi poliartrită reumatoidă.

Gemoderivatele se adminis­trează câte 2 ml de trei ori pe zi, în puţină apă, sau 2-3 ml în puţină apă o dată pe zi, în asocieri de mai multe macerate. Local, pot fi folosite şi unguente cu efect antialgic şi antiin­flamator, precum Artrophyt (cremă cu sare de Bazna) sau Ar­nica Oil ­ ulei de arnică cu efect antialgic şi relaxant.

* Uleiul de masaj Ho­figal, realizat din ulei de pin, levănţică, mentă şi salvie, are acţiune re­vul­sivă, antiseptică, anti­in­flamatoare şi calmantă, fiind recomandat în reu­matism, artroze, artrite.

* Harpagophytum – comprimate (Dacia Plant) – este recomandat ca an­ti­inflamator în artrite, ar­troze, poliartrite, spon­diloze, coxartroze. Se re­comandă prudenţă în administrare, în caz de gastrite, duodenite, ulcer gastric şi duodenal. Contraindicat la persoanele cu tulburări de coagulare (tendinţă de hemoragie!).

* Articulaţii sănătoase (Fares) – comprimate cu creţuşcă, frunze de mesteacăn, rădăcină de lemn dulce, fructe de ienupăr, extract de gheara-dia­volului şi scoarţă de salcie – este reco­mandat în reumatism, gută şi dureri mus­culare. Poate fi ad­mi­nistrat şi persoanelor cu gastrite, ulcere, afecţiuni cardio­vas­culare.

* Ortogel Herbal (Elidor) este util în calmarea durerilor reuma­tice. Are pro­prietăţi revulsive şi de stimulare a circu­laţiei peri­ferice, fiind eficient în gonar­troză, coxartroză, poliartrită reumatoidă. Este recomandat pentru adulţi şi copii peste 12 ani, numai pentru uz extern!

* Crema Dr. Boici (Exhelios Timi­şoara) conţine extracte de spânz, castan şi ulei volatil de ienupăr, fiind folosită cu rezultate foarte bune în durerile musculare şi articulare, pentru menţinerea mobilităţii articulaţiilor şi relaxare musculară după efort susţinut.

* Hyper Reum (Hypericum Baia Mare) – capsule din frunze de mesteacăn, coajă de salcie, frunze de frasin, frunze de urzică, flori de soc, fructe de ienupăr, coada-calului, teci de fasole – este folosit ca adjuvant în tratamentul de bază al reumatismului acut şi cronic, gută etc. Se administrează câte două capsule de 3 ori pe zi, în cure de 20 de zile.

* Full Motion (GNLD) – comprimate cu gluco­zamină, zinc, siliciu din extract de bambus, bor, extract de boswellia, extract de salcie şi bromelaină din ananas, poate fi folosit atât preventiv, cât şi în diferite forme de reumatism, spondiloze, dureri şi inflamaţii articulare. Se admi­nistrează profilactic câte 1 com­pri­mat pe zi, iar terapeutic 3 comprimate pe zi.

* Tamus (“Steaua Divină” Bucureşti) – unguent cu untul-pământului, arnică, răşină, ulei volatil de busuioc, ceară de albine – este folosit ca adjuvant în afecţiuni articulare, traumatisme şi deformaţii osoase. Se aplică local, pe zonele dureroase, de 2-3 ori pe zi.

* Lyber (VivaNatura) este o cremă activă cu untul-pământului şi petrol, ulei de mentă, ulei de tea-tree, arnică, ardei iute, boswellia, hrean, ghimbir şi argint coloidal, care are un puternic efect antiinflamator, antireumatic, antiartritic şi calmant.

* Gelul antireumatic “Puterea Ursului” (Krauter) conţine extracte de plante (viţă-de-vie, mentă, eu­calipt, panax ginseng, castan etc.) şi este recomandat în ate­nuarea afecţiunilor reumatice, a durerilor mus­culare şi articulare. Gelul are un uşor efect încălzitor al zonei dureroase.

Acestea sunt numai câteva exemple de tratamente naturale pentru bolile reumatice. Trebuie menţionat că tratamentele naturiste nu vindecă afecţiunile reumatice, dar atenuează considerabil virulenţa durerilor.

Articol preluat de aici.

 

2 comentarii

  1. De notat articolul asta

  2. Da, si mie mi-a placut. O gramada de lucruri interesante despre bolile reumatismale

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.