Totul despre hrisca – istoric si beneficii

Printeaza

Totul_despre_hrisca_istoric_si_beneficiiTotul despre hrisca – istoric si beneficii. Se pare că hrişcă a fost cultivată pentru prima dată în China, în jurul anului 1000. în secolul al XIV-lea, planta a fost adusă în partea europeană a Rusiei de mongoli.

Apoi a fost răspândită în centrul şi vestul Europei, ajungând în Anglia în secolul al XVII-lea. Mai apoi, coloniştii olandezi au adus-o în America pe Coasta de Est.

Numeroasele beneficii ale plantei şi valoarea sa nutritivă fac din hrişcă un aliment ideal pentru sănătate. Nu conţine grăsimi şi este bogată în rutin, un element care, aşa cum arată studiile, reduce colesterolul şi tensiunea arterială.

Prin conţinutul bogat de vitamine Bl şi B2 se previne rigidizarea arterelor şi reglează funcţia hepatică.

Hrişcă conţine proteine şi minerale precum zinc, cupru, magneziu şi calciu.

Aceste minerale sunt benefice pentru prevenirea anemiei şi combaterea tensiunii arteriale. Mierea obţinută din polenul florilor de hrişcă are o culoare închisă.

Totul despre hrisca – istoric si beneficii

Puţin istoric

Totul_despre_hrisca_istoric_si_beneficiiIn Italia, hrişcă este cunoscută sub denumirea de grano saraceno, iar în Franţa, sarrasin (legat de cei
care au adus-o în Europa — sarazinii).

Dar termenul de sarazin a fost folosit în Europa pentru toate produsele aduse din Est. Conform afirmaţiilor botanistului italian Valerio Giacomini, există trei căi prin cart; hrişcă a ajuns în Europa: prima trece prin sudul Rusiei, Polonia, Germania, ajungând în Belgia şi Franţa; a doua trece prin Turcia, Grecia, Ungaria şi sudul Rusiei; a treia este legată de comerţul pe mare, prin Portul Veneţia.

 

Totuşi originea ei nu este cunoscută cu exactitate, deşi denumirea latină duce cu gândul la Arabia. Cercetările arheologice vin să combată aceste teorii. S-a descoperit polen de hrişcă în mormintele din Olanda şi nord-vestul Germaniei cu mult timp înainte de era noastră.

Prima atestare documentară este în anul 1394, în Middelasr, Olanda. Este cel mai vechi document care atestă existenţa plantei în Europa.

Gustoasă, hrănitoare şi deosebit de aromată, hrişcă este un tiliment întâlnit în bucătăria multor popoare, nu numai a celor asiatice. Seminţele plantei sunt uşor dulcege şi pot fi mâncate crude, prăjite, fierte sau în amestec cu alte ingrediente.

Hrişcă este la mare căutare în bucătăria japoneză, niponii preparând cu mare artă celebrii tăiţei soba.

 

 

 

 


poate iti place si:

retete

Tempeh cu hrisca si sos de arahide

Tempeh cu hrisca si sos de arahide din: ulei, ceapa, usturoi, ghimbir, ghimion, coriandru, condimente, supa de legume, unt de arahide, otet, tamari, sambal oelek, sare, piper, tempeh, conopida, chimion, hrisca, mazare, ceapa verde, morcov. Tempeh este un produs alimentar tradițional din Indonezia, obținut prin fermentarea boabelor de soia. Procesul de fermentare transformă boabele într-un […]

retete

Budincă de hrișcă și ciuperci

Budincă de hrișcă și ciuperci din: hrisca, ciuperci, oua, ceapa, rosie, dovlecel, branza, sare, piper, patrunjel, ulei. Ingrediente: 150 g hrișcă 2 ouă 4 ciuperci champignon 1 ceapă mică 1 roșie 1 dovlecel mic 100 g brânză rasă sare piper măcinat 1 legătură pătrunjel verde ulei     Mod de preparare: Speli hrișca și o […]

 

Ardei umpluti cu hrisca

Ardei umpluti cu hrisca

Ardei umpluti cu hrisca din: ardei, seminte de floarea-soarelui, nuci, hrisca, conopida, usturoi, cimbru, oregano, sare, piper. Ingrediente: 4 ardei 1/2 cană seminţe floarea-soarelui crude 1/2 cană nuci 1/2 cană hriscă 2 bucheţele conopidă 1 căţel de usturoi 4 rosii deshidratate cimbru oregano sare piper   Mod de preparare: Se lasă la înmuiat hrişcă, nucile şi […]

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.