Totul despre Sparanghel
PrinteazaSparanghel
Copiii se vor bucura să afle că au voie să mănânce sparanghelul cu mâna, iar părinţii ar putea profita de această libertate acordată copiilor, deoarece sparanghelul este o legumă cu importante proprietăţi nutritive.
Numele acestui mesager al primăverii provine de la cuvântul persan asparag, care înseamnă mugur sau lăstar. Sparanghelul este cultivat de câteva secole, fiind apreciat pentru gustul său delicat şi pentru proprietăţile sale diuretice. El apare ca ingredient în cea mai veche carte de bucate care s-a păstrat, scrisă în secolul III d.Hr. de Apicius.
Soiul cel mai cunoscut este sparanghelul verde, dar există şi un soi alb şi chiar unul purpuriu. Sparanghelul alb se păstrează la întuneric, pentru a se evita formarea de clorofilă. Este o legumă preferată de europeni, cu un gust dulce, de nucă, atunci când se consumă crud. Sparanghelul purpuriu este un soi care a fost cultivat pentru prima dată în Italia, comerciat sub denumirea exotică de Violetto d’Albenga.
Tulpinile lungi şi elegante ale sparanghelului se prepară cu uşurinţă: se fierb în apă sau în abur sau se prăjesc, după îndepărtarea capetelor. Sunt necesare doar câteva picături de ulei de măsline şi puţină sare pentru un festin delicios.