Totul despre uleiuri. Cele mai utilizate uleiuri
PrinteazaVarietatea uleiurilor este în creştere. în general, ceea ce ar trebui să ne intereseze sunt urmăroarele aspecte: uleiul de plante presat la rece este bogat în vitamine şi în acizi graşi care scad nivelul colesterolului. Este ideal pentru preparatele reci.
Uleiurile ieftine sunt încălzite la presă şi îşi păstrează puţine proprietăţi. De multe ori, dimensiunea sticlei ne spune ceva despre calitate: cu cât mai mică, cu atât mai scumpă.
Ulei de rapiţă
Se obţine din semin:e. Folosit constat el apără organismul de îmbolnăviri ale inimii şi vaselor sanguine – şi asta, datorită conţinutului mare de acizi graşi nesaturaţi. Uleiul rafinat întăreşte gustul condimentelor.
Ulei de măsline
Cu un conţinut bogat de acizi graşi nesaturaţi şi vitamine previne îmbolnăvirile de circulaţie şi inimă. Poate fi încălzit sau utilizat rece.
Ulei aromat
Poate fi ulei de floarea soarelui, de rapiţă, de măsline, aromat cu tarhon, rozmarin sau alte ierburoi, cu usturoi sau chili. Aceste tipuri de ulei sunt excelente pentru salate.
Ulei din seminţe de dovleac
Presat la rece are un gust deosebit. Se foloseşte pentru aromă şi culoare, întrucât aceasta este pregnantă.
Ulei de arahide
Se obţine prin presare şi conţine multă vitamina E. Se poate încinge, aşa încât se pretează la prăjit.
Ulei de alune
Este presat la rece şi are o aromă irezistibilă, dulceagă. Este ideal pentru salate.
Ulei de susan
Provine din Asia şi este folosit, mai ales, pentru preparate la wok. Are o uşoară aromă de nucă şi este foarte bun pentru creierul nostru.