Totul despre Varza (Beneficii)
PrinteazaPe cat de multe-s foile dintr-o varza, pe atat de numeroase sunt beneficiile aduse sanatatii de această leguma din familia cruciferelor. De la problemele tenului sau kilogramele in plus pana la ulcer sau hepatita, varza este un remediu la-ndemana oricui, util pentru prevenirea si tratarea unei multitudini de afectiuni.
Antioxidant si antitumoral puternic, consumata frecvent (de cel putin trei ori pe saptamana, 300 de grame sau mai mult), intareste imunitatea si te fereste de multe forme de cancer, printre care cel de colon, plamani, vezica urinara sau prostata.
Broccoli, conopida si gulia sunt cele mai folosite trei rude ale verzei, cu beneficii asemanatoare. Incearca sa nu lasi sa treaca mai mult de o zi fara sa mananci macar o portie consistenta de varza sau alta dintre aceste legume prietene cu silueta si cu sanatatea!
Cataplasmele cu varza sunt bune in caz de rani, eczeme, furuncule, ulcere varicoase si inflamatii ale pielii, datorita efectului puternic cicatrizant. Calmeaza durerile provocate de reumatism sau guta. Zdrobeste cateva frunze crude de varza, inlatura nervura principala, aplica-le direct pe locul cu probleme si bandajeaza cu tifon. Cand se usuca, inlocuieste cu alte foi
proaspat zdrobite. Bandajul poate fi lasat neschimbat timpul noptii.
Detoxificarea este necesara macar o data la cateva luni pentru pastrarea sanatatii organismului. Varza are efect regenerant pentru celulele incarcate de toxine. O cura de detoxificare trebuie sa dureze o luna, timp in care varza sau sucul ei se consuma zilnic. E buna pentru diabetici. 1-2 pahare cu suc pe zi regleaza glicemia in numai cateva saptamani.
Fetele si femeile au mai mult de castigat de pe urma verzei. Aceasta leguma consumata des inca din anii adolescentei te pune la adapost de cancerul de san, dar este de ajutor si in tratamentul acestei afectiuni maligne.
Gateste varza cat mai putin! Cele mai multe dintre substantele hranitoare pe care le contine le poti asimila consumand-o cruda sau foarte putin gatita, la aburi, cu un pic de ulei adaugat. Varza calita sau prajita, oricat ar fi de gustoasa, nu are nici o valoare terapeutica.
Hepatita si alte afectiuni ale ficatului, inclusiv ciroza, sunt oprite din drum cu ajutorul sucului de varza, care ajuta la refacerea celulelor hepatice.
Inima beneficiaza si ea de pe urma verzei, intrucat salata de varza cruda, precum si sucul acestei legume au efect de dizolvare a colesterolului de pe vasele de sange, prevenind ateroscleroza si infarctul miocardic, in plus, regleaza tensiunea arteriala.
Kilogramele in plus, chiar daca e vorba de persoane obeze, pot fi eliminate printr-o dieta pe baza de varza. Cel mai indicata nu este supa, ci varza cruda, asezonata cu putin ulei si suc de lamaie sau otet – o astfel de salata trebuie sa insoteasca fiecare portie de friptura, peste sau cartofi. In plus, bea un pahar cu suc de varza dimineata pe stomacul gol!
Litiaza renala, infectiile urinare, colicile si alte inflamatii ale rinichilor sunt alinate cu ajutorul sucului de varza.
Murata, varza isi pastreaza multe din calitati, fiind utila in special pentru digestie, datorita continutului mare de fibre. Combate constipatia, previne hemoroizii si ajuta la eliminarea impuritatilor acumulate in colon. Alimentele grele, precum carnea graasa, devin mai usor de digerat alaturi de o portie de varza murata.
Nevralgiile dentare si migrenele pot fi atenuate prin aplicatii locale de foi de varza zdrobite. Ochii obositi, iritati si rosii isi recapata luminozitatea daca aplici pe pleoape comprese cu suc de varza sau torni 2-3 picaturi in fiecare ochi.
Pentru persoanele anemice, varza este un bun energizant, datorita continutului mare de clorofila. Un consum regulat stimuleaza producerea hemoglobinei si are efect revigorant.
Rosu este culoarea pe care trebuie sa mizezi in cazul verzei daca te intereseaza sortimentul cu cei mai multi antioxidanti- de patru ori cantitatea continuta de varza alba.
Sucul il obtii cu ajutorul storcatorului centrifugal din frunzele crude, bine spalate. Ca sa aiba efect, trebuie sa consumi cel putin un pahar pe zi, dar cantitatea ideala variaza intre 500 ml si un litru, vreme de cel putin trei saptamani. Daca nu-ti place gustul, poate fi amestecat cu suc de morcov. Se consuma imediat dupa preparare!
Tenul imbatranit sau acneic poate fi revigorat aplicand de cateva ori pe saptamana suc proaspat de varza. Dupa zece minute, clatesti cu apa calduta.
Ulcerul se vindeca sau cel putin se atenueaza simtitor dupa numai zece zile in care bei cate un pahar cu suc de varza inainte de mesele principale. Asa scapi si de arsurile gastrice.
Vitaminele A, B, C, E, dar si minerale precum calciul, fierul si magneziul sunt doar cateva dintre elementele fortifiante pe care ti le aduce varza. Zonele geografice in care se consuma cantitati mari de varza au locuitori mai sanatosi, iar incidenta bolilor grave, precum cancerul, este considerabil mai mica.