Traditionalele vafe
PrinteazaDeşi vafele sunt asociate cu Belgia şi cu nordul Franţei, aluatul şi metoda lor de preparare sunt cunoscute din timpuri străvechi.
Numele francez gauffre şi cel englezesc waffle provin de la acelaşi cuvânt franţuzesc medieval care denumeşte cu aluat gros, făcut din făină, lapte şi ouă.
Inainte de inventarea cuptoarelor, prăjiturile se coceau, pe o placă metalică încinsă, aşa cum procedau şi grecii. în secolul XIII, un brutar flamand a avut ideea de a lega printr-o articulaţie două plăci metalice şi de a adăuga un grilaj, pentru a accelera procesul coacerii, inventând grătarul pentru vafe de astăzi.
Grătarele pentru vafe au fost foarte apreciate în secolul XV, unele având forma de evantai, folosită şi astăzi.
Grătarele moderne au suprafeţe non-aderente. Vafele se servesc cu sirop la micul dejun, sau cu îngheţată, frişcă şi fructe ca desert.