Ce trebuie să știi înainte să mergi la sală

Printeaza

Ce trebuie să știi înainte să mergi la salăCe trebuie să știi înainte să mergi la sală. Dacă ești un „virgin“ într-ale mersului la sală, află că fitnessul nu se face după ureche și este cu atât mai eficient atunci când respectă niște reguli. Pe multe le știi, unele sunt de bun simț, iar altele chiar își protejează sănătatea.

Sedentar? Încălzește-ți șoldurile!

Ei bine, da, oricât ai fi de fit, și cu atât mai mult în cazurile în care nu ești, nu trebuie să te arunci cu capul înainte, direct în programul de fitness.

Toți instructorii insistă că, înainte de acesta, trebuie să faci o serie de mișcări de stretching, pentru a-ți pregăti mușchii și încheieturile pentru activitatea solicitantă la care le vei supune.

Șoldurile ar trebui încălzite, în mod special, deoarece mulți dintre noi stăm foarte mult pe scaun, în timpul zilei, așa că este nevoie să deblocăm această zonă.

A mânca sau nu?

Legat de asta, părerile sunt împărțite. Unii obișnuiți ai sălilor de fitness susțin că antrenamentul lor este mai eficient și mai de calitate dacă este făcut pe stomacul gol.

Încearcă să mănânci o masă echilibrată cu cel puțin trei ore înainte de a merge la sală, încercând să-ți astâmperi foamea cu carbohidrați precum fructele, cu jumătate de oră înainte de a face mișcare.

Ce se întâmplă dacă ești răcit?

Ar trebui să stai acasă, la recuperare. Asta dacă nu ești sportiv profesionist. Altfel, febra este forma în care sistemul tău imunitar luptă cu virusul sau cu infecția, așa că este recomandat să nu-i deranjezi acțiunea vindecătoare.

În aceste cazuri, cel mai bine este să te odihnești și să-ți lași organismul să se refacă.

Să-ți iei sau nu o zi liberă?

Da, este chiar recomandat să mergi la sală din două în două zile, astfel încât să-i dai ocazia corpului tău, în ziua liberă, se să odihnească și să se refacă.

Organismul tău are nevoie de această pauză pentru a reconstrui ceea ce s-a deteriorat la sală, la nivelul fibrelor și al mușchilor, atunci când îi suprasolicităm.

Când treci la categoria avansați, poți încerca să mergi zilnic la sală, atâta timp când combini zilele cu exerciții dificile cu cele mai ușoare.

Cât și cum trebuie să bei?

Mult, mai ales în timpul reprizelor de sport, unii instructori recomandând să vii pregătit cu apă sau băuturi izotonice. Cu cât transpiri mai mult, cu atât trebuie să te hidratezi mai serios, iar dacă vrei să știi cu exactitate cât trebuie să bei, iată! Până la 250 ml la fiecare 15 minute.

Cum te ferești de bacterii?

Fie că mergi la o sală de cartier sau la una de lux, igienizarea rămâne o problemă serioasă. Sau, mai degrabă, pericolul de a contracta infecții sau chiar boli de piele.

Asta deoarece bacteriile, fungii și alți viruși pot supraviețui în vestiare, la dușuri, pe banchete sau pe saltelele din sălile de aerobic. Înainte de-a te încrede în promisiunile sanitare ale clubului, ia tu măsuri, astfel încât să te expui cât mai puțin când ajungi la sală și să limitezi contactul pielii cu aceste suprafețe.

Așază-ți prosopul pe aparatele pe care le folosești, adu-ți propria ta saltea de yoga, poartă un echipament care să-ți acopere cât mai mult din corp (colanți lungi și bluze cu mâneci), iar, după sală, fă duș imediat și schimbă-te în haine curate!

Când este necesară vizita la doctor?

Într-o lume ideală, oricine vrea să înceapă un program intens de sport ar trebui, înainte, să consulte medicul, pentru a se convinge că acea formă de mișcare este cea potrivită pentru el. În lumea noastră, această vizită este necesară mai ales dacă te numeri printre cei care acuză următoarele simptome:
–    Durere și disconfort simțite la nivelul pieptului, gâtului, maxilarului și brațelor, în timpul efortului fizic
–    Amețeală și senzație de leșin în timpul exercițiilor sau după un efort intens
–    Dificultăți de respirație
–    Umflarea gleznelor, în special în timpul nopții
–    Palpitații sau ritm cardiac rapid
–    Dureri la nivelul gambelor și al gleznelor, atunci când mergi
În plus, și stilul tău de viață ar trebui reconfigurat, înainte de a alege să practici un anumit sport, iar „învoire“ de la medic îți trebuie în special dacă te regăsești în două sau mai multe dintre cazurile de mai jos:
–    Ești un bărbat mai în vârstă de 45 de ani sau o femeie care a depășit 55 de ani.
–    Ai avut cazuri de boli de inimă în familie, iar persoanele bolnave aveau sub 55 de ani (bărbați) sau 65 de ani (femei)
–    Fumezi sau ai renunțat la fumat în urmă cu cel mult șase luni
–    Ești supraponderal sau obez
–    Ai o presiune arterială ridicată și un nivel mare al colesterolului

 

 

 

 

Articol preluat de aici.

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.