Ce trebuie sa stim despre Whisky-ul american

Printeaza

Whisky11Cel mai raspândit whisky în Statele Unite este cel straight („neamestecat”), care trebuie sa fie produs în proportie de cel putin 51% dintr-o singura cereala. Cel mai important tip este Bourbonul, fabricat în Kentucky, care are drept cereala de baza porumbul.

Dupa ce au fost putin macinate,cerealele sunt supuse coacerii sub presiune într-un vas de macerare din otel inoxidabil, care este umplut pe jumatate cu apa, pentru a favoriza eliminarea amidelor. Pentru a controla aciditatea si a preveni contaminarea cu bacterii se recurge la sistemul sour mash („pasat acid”): este un proces prin care o parte din fermentatia anterioara este combinata cu o noua parte, favorizându-se astfel mentinerea fermentatiei si asigurarea unui nivel constant de aciditate între diferitele parti.

Daca în schimb se adauga drojdie proaspata, procedeul ia numele de sweet mash („pasat dulce”). Distilarea este dubla, ca si pentru scotch. Dupa fierbere si decantare, lichidul este îmbogatit cu secara, grâu, si dupa câteva minute, cu orz maltat. In Statele Unite, s-a format un obicei de-a lungul anilor de a învechi whiskey-ul în butoaie noi de stejar, denumite barrels, în mod preventiv arse pe dinauntru; în timpul arderii (charring) amidonul din lemn se transforma într-un fel de caramel, care tapeteaza peretii interiori ai butoiului si, în contact cu alcoolul, ofera whiskey-ului o culoare aramie caracteristica si un gust usor.

In Tennessee, se foloseste, înainte de varsarea în butoaie, un tip de filtrare numit charcoal mellowing („înmuierea cu carbune”). Inventata de Jack Daniel, dureaza între 7 si 10 zile si consta în filtrarea whiskey-ului printr-un strat de carbune din lemn de artar (Acer sacharum, cunoscut si drept arborele de zahar din care se extrage si un sirop îndulcitor). Whiskey-ul Tennessee este produs din cereale variate, dar de obicei peste jumatate este facut dintr-una singura, porumbul, cel mai frecvent. Pentru whiskey-urile straight, învechirea nu trece de 12 ani (pentru sortimentele cele mai pretioase), deoarece temperaturile înalte din Kentucky si Tennessee accelereaza schimbul lemn-whiskey si implicit maturarea.

Alte clasificari

In ceea ce priveste diversele tehnici de elaborare, exista si blended si vatted whisky: blended este realizat prin amestecul diferitelor tipuri de malt si grain whisky (între 15 si 40 de tipuri, în Scotia, scoase din sticle diferite); vatted este facut dintr-un amestec de whisky de malt fara a se folosi grain whisky.

Single malt este un whisky care provine de la o singura distilerie, în cadrul clasificarilor bazate pe provenienta bauturilor alcoolice intra si tipurile canadiene si japoneze: whisky-urile japoneze sunt în mare parte blended, în timp ce whisky-urile canadiene sunt blended si de secara.

Vorbind despre whiskey american, cel de porumb este facut din cel putin 80% porumb, distilat cel putin pâna la 80° si învechit cel putin doi ani în butoaie noi sau uzate, dar nearse. Rye whisky-ul este raspândit în Canada si în Statele Unite; realizat dintr-un amestec de cereale, trebuie sa contina cel putin 51% secara. Daca un whisky este îmbuteliat dintr-un singur butoi se numeste single cask (în Statele Unite single barrel), denumire de obicei inscriptionata pe eticheta.

Obiceiuri made in America

Fabricare butoaielorîn America prevede trei niveluri de uscare: usoara, medie si ridicata. Ultima consta într-un tratament ce urmareste obtinerea unei suprafete de lemn asemanatoare cu pielea de crocodil. Pentru alambicurile continue, prima coloana se cheama „distilatorul de bere”, în timp ce aceea dedicata celei de-a doua distilari se cheama „duplicator”.

Misterul gradelor

Probabil nu toata lumea stie ca a spune „continut alcoolic echivalent cu 40%” este acelasi lucru cu „40 de grade alcoolice (40°)”: în ambele cazuri este vorba despre o bautura care contine alcool în proportie de 40% din volum. Gradul alcoolic utilizat în tarile anglofone se cheama în schimb proof, care are o valoare apoximativ dubla fata de cel obisnuit: 100 proof echivaleaza deci cu aproximativ 50°. Daca eticheta are o inscriptie full proof este vorba despre o bautura alcoolica cu gradatie integrala, nediluata, care poate sa ajunga pâna la 70°-80°.

Whisky17

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.