Trigoane
PrinteazaTrigoane
- 500 g foi de plăcintă
- 250-300 g nuci
- 100 g zahăr
- 2 linguri pesmet
- 1 păhărel rom (sau coniac)
- puţin lapte
- 1 linguriţă unt
- 1 ou
Ingrediente siropul : 500 g zahăr, 250 g lapte vanilat sau apă.
Mod de preparare:
Luăm foi de plăcintă din comerţ sau le facem în casă. Trebuie să fie moi, umede, altfel se rup. Tăiem foaia în lung în 2-4 şuviţe egale, lungi de 30 cm şi late de 8 cm, pe care le punem una pesta alta pachet, acoperite cu o cîrpă udă, ca să nu se usuce.
Trecem nucile prin maşină, le presărăm cu zahăr pisat şi le amestecăm. Adăugăm pesmet alb, fin pisat, şi stropim totul cu rom. Putem stropi şi cu puţin lapte. Facem astfel o umplutură moale, umedă, pe care o punem într-o farfurie.
Luăm o şuviţă de foaie, îi întoarcem un colţ, căpătînd un triunghi punem umplutură pe latura lungă (ipotenuza) a triunghiului astfel format, dar nu pînă lacapete, ci lăsăm colţurile libere de un deget. Apoi cu o pană, ungem cu unt topit în jurul umpluturii.
Răsturnăm primul triunghi peste foaia de plăcintă, formînd un alt triunghi suprapus, îl umplem şi pe acesta, îl răsturnăm şi urmăm la fel pînă ce se termină foaia.
Cu marginea de foaie rămasă la sfîrşit, înfăşurăm trigonul şi o lipim cu ou de el, sau o introducem în ultima cută a lui, lipind-o cu ou.Ungem o tavă cu unt şi aşezăm trigoa- nele unul lîngă altul.
După ce le aşezăm în tavă, Ie dăm la cuptor potrivit. Sînt gata în 1/2-1 oră. Le scoatem din cuptor. Pregătim din timp un sirop cald de vanilie, făcut din zahăr şi lapte fiert puţin cu o bucăţică de vanilie (sau cu un baton, pe care îl scoatem şi îl întrebuinţăm la alte dulciuri).
Cu o lingură şi cu o furculiţă apucăm fiecare trigon, îl cufundăm în sirop şi îl aşezăm pe o farfurie, lîngă celelalte.
Pofta buna!