Trucuri simple pentru a slabi fara diete drastice
PrinteazaDeşi este sănătoasă, mierea are foarte multe calorii, aşa că evitaţi acest aliment sperând că nu îngraşă la fel de tare ca şi zahărul. La fel şi uleiul de măsline sau sucurile naturale din fructe. Sunt sănătoase, dar nu sunt recomandate a fi consumate în exces atunci când vrem să slăbim. „Huffington Post” a publicat 10 sfaturi pentru pierdere în greutate, fără diete, fără detoxifiere, fără restricţii calorice, printre care odihna, înlocuirea totală a făinurilor albe cu cele brune, eliminarea dulciurilor, sportul, includerea în alimentaţia zilnică a furnizorilor de grăsimi bune (nucile, peştele, seminţele nesărate şi neprăjite, fructele oleaginoase, în general).
1. Renunţaţi la număratul caloriilor
Bazaţi-vă pe ce vă cere corpul, în loc să număraţi caloriile, spun experţii de la British Association for Applied Nutrition and Nutritional Therapy. Asociaţia Britanică pentru Nutriţie Aplicată şi Terapie Nutriţională recomandă să mâncaţi încet şi să vă opriţi atunci când nu vă mai e foame. Porţiile nu ar trebui să fie mai mari decât palmele, pentru că stomacul are aproximativ dimensiunile unui pumn.
2. Înlocuiţi mâncărurile albe cu cele brune
Pastele albe, orezul alb şi pâinea albă asigură foarte puţini nutrienţi şi sunt transformate foarte rapid în zahăr. Astfel vă va fi foame în continuare şi, mai rău, vă va fi poftă de dulciuri.
3. Somnul
Când suntem obosiţi mâncăm mai mult şi încercăm să ne recăpătăm energia instant cu ajutorul cofeinei sau a alimentelor dulci sau grase. Încercaţi să vă culcaţi mai devreme şi să vă rezolvaţi problemele legate de somn, dacă există. Somnul este foarte important nu numai pentru slăbit, ci şi pentru sănătate, în general.
4. Nu vă temeţi de grăsimi
Există grăsimi bune şi grăsimi rele. Cele bune sunt esenţiale pentru funcţionarea organismului şi sprijină procesul de slăbire, cum sunt, spre exemplu, grăsimile pe care le conţin carnea de peşte, avocado sau nucile şi alunele. Grăsimile rele, pe de altă parte, ar trebui evitate. Exemplele includ grăsimile trans, care se găsesc în biscuiţi, prăjituri şi produse coapte.
5. Mâncaţi cinci sau şase mese pe zi
Experţii recomandă să mâncaţi trei mese importante şi două sau trei gustări sănătoase în fiecare zi. Astfel vă veţi asigura nivelul optim de nutrienţi şi de energie şi vă veţi ţine foamea sub control. Alegeţi gustări neprocesate, cu un conţinut scăzut de zahăr, cum sunt alunele, humusul, morcovii sau ţelina.
6. Mâncaţi proteine la fiecare masă şi gustare
Proteinele sunt esenţiale pentru creştere şi repararea organismului. Totodată, acestea vor ţine foamea la distanţă pentru mai mult timp, astfel că veţi fi mai puţin tentaţi să mâncaţi produse nesănătoase între mese. Experţii recomandă să mâncaţi pui sau peşte bogat în proteine, alune sau nuci la fiecare masă ori gustare.
7. Ţineţi stresul sub control
Stresul modifică echilibrul hormonal, încetineşte metabolismul şi face organismul să depoziteze mai multă grăsime, în special în partea de mijloc a corpului. Stresul are acelaşi impact asupra organismului ca şi zahărul, vă face să poftiţi la alimente nepotrivite, în special la gustări foarte sărate, grase sau dulciuri. Relaxaţi-vă la masă, mâncaţi încet şi acordaţi meselor prioritatea pe care o merită. Nu citiţi, nu vă uitaţi la televizor şi nu lucraţi la computer în timp ce mâncaţi.
8. Consumaţi stimulente cu moderaţie
Ideal ar fi să evitaţi cafeaua sau ceaiul negru, dar dacă aveţi nevoie de astfel de stimulente, experţii recomandă să nu beţi mai mult de o cană pe zi, de preferat nu pe stomacul gol. Băuturile cum ar fi ceaiul negru, cafeaua sau cola sunt căutate pentru surplusul de energie pe care îl conferă, dar au de fapt un efect opus celui căutat. Ele asigură, într-adevăr, o creştere a nivelului zahărului şi, implicit, energie, care e urmată însă de o “cădere”, o perioadă în care veţi fi mai obosiţi decât eraţi iniţial, ceea ce vă va face să beţi o a doua cană.
9. Exerciţiile fizice
Exerciţiile sunt foarte importante pentru starea generală de sănătate, pentru energie, dar şi pentru menţinerea siluetei. Începeţi uşor dacă nu sunteţi o persoană activă. Plimbaţi-vă în parc, urcaţi pe scări în loc să luaţi liftul sau coborâţi din autobuz cu o staţie înainte să ajungeţi la destinaţie şi continuaţi drumul pe jos, pentru început.
10. Nu săriţi mesele
Organismul are nevoie constant de “combustibil” ca să funcţioneze. Dacă săriţi mesele, nivelurile de zahăr şi de energie vor scădea, astfel că veţi fi tentaţi să mâncaţi mai mult, în special dulciuri, sau să beţi cafea sau ceai negru pentru a vă pune pe picioare.
Capcanele dietelor de slăbit
• Sucul de fructe este “cea mai rapidă cale de a lua în greutate”, fiind nevoie de mai puţin de un minut pentru a bea 150 de calorii, scrie „Daily Mail”, citat de Mediafax. Un alt dezavantaj al sucului de fructe este lipsa de fibre, explică Matthews. În timpul consumului de fructe, fibra formează un strat protector care acţionează ca un scut în faţa intestinului, absorbţia zahărului fiind astfel încetinită. În băuturile răcoritoare, sucurile de fructe şi “smoothies”, acest scut dispare, iar ficatul este supraîncărcat cu zahăr, având două efecte asupra organismului: în primul rând, cantitatea de zahăr produce un val brusc de energie care dispare foarte repede, putând duce la iritabilitate, letargie şi o senzaţie de foame mai puternică decât înainte. În al doilea rând, nivelurile ridicate de fructoză – zahăr din fructe – care nu sunt arse sunt transformate în grăsime.
• Uleiul de măsline, în ciuda proprietăţilor benefice pentru sănătate, conţine 50 de calorii într-o singură linguriţă.
• Mierea are un nivel foarte ridicat de zahăr, iar iaurturile şi biscuiţii cu zero la sută grăsime conţin câteodată mai multe calorii decât variantele cu nivel normal de grăsime. Zahărul este adăugat pentru a compensa aroma care se pierde când grăsimea este redusă.
• Vinul conţine până la 225 de calorii, un singur pahar.
• Pâinea neagră nu este mereu bogată în fibre, multe companii folosind vopsea pentru a face pâinea să arate mai sănătoasă. Cea mai bună opţiune este înlocuirea ei cu pâinea integrală.
• Produsele cu zero la sută grăsime conţin adesea foarte mult zahăr pentru compensarea aromei lipsă. Dieteticienii recomandă versiunile originale, dacă valorile nutriţionale arată că au mai puţine calorii.
• Fructele şi nucile uscate: deşi sunt o bună sursă de fibre, cele mai multe fructe uscate sunt îmbrăcate în zahăr, iar nucile în sare.
• Granola conţine de obicei o combinaţie de grăunţe integrale, nuci şi seminţe, dar o mică porţiune a cerealei are niveluri ridicate de grăsime şi zahăr. Opţiuni mai bune sunt musli fără zahăr sau fulgii simpli de cereale.
Articol preluat de aici.