Turtă dulce
PrinteazaTurtă dulce
- 750 g făină
- 200 g zahăr
- 500 g miere
- 7 ouă
- 200 g ulei
- virf de cuţit bicarbonat
- 300 g nuci
- 100 g rahat
- 50 g rom
- 1/4 linguriţă scorţişoară
- 1/4 nucşoară rasă
- 3 cuişoare
- coaja de la 1/2 lămîie
Mod de preparare:
Se încălzeşte bine mierea, apoi se lasă să se răcească puţin, ca să nu se opărească ouăle. Se freacă pe baia de apă 6 gălbenuşuri cu 2/3 din cantitatea de zahăr. După ce zahărul s-a dizolvat, se adaugă mierea, uleiul, bicarbonatul, mirodeniile şi 6 albuşuri bătute separat cu restul de zahăr, făina şi la urmă nucile tăiate în lung. Se amestecă totul bine.
Se îmbracă cu hîrtie două tăvi lungi, care se umplu cu compoziţia de mai sus. Deasupra se aşază 1—2 rînduri de rahat tăiat în jumătăţi dat puţin prin făină. Se presează cu degetul înmuiat în ulei pentru a-1 introduce în compoziţie.
Se unge cu ou şi se coace la foc foarte slab 1 — 1, 1/2 oră. Dacă cuptorul este prea încins, se lasă uşa lui deschisă. O dată introdusă în cuptor, tava nu trebuie mişcată decît peste o jumătate de oră, cînd se poate întoarce încet. Altfel aluatul cade.
Pofta buna!